Programlistningar - Knappa själv!

Diskussioner om programmering

Moderatorer: Fanta_gbg, e5frog, stonan, Zlasher, hollowman

Programlistningar - Knappa själv!

Inläggav Blacker » 3 januari 2015, 10:48

Tycker definitivt att ett anständigt 64-forum bör ha en tråd där vi tipsar om program man kan knappa in själv så här kommer ett :D

Lyssna på band - Datormagasin Nr. 6, 1987:

Bild
Användarvisningsbild
Blacker
Erfaren gesäll
Erfaren gesäll
 
Inlägg: 231
Blev medlem: 30 juli 2009, 22:54

Re: Programlistningar - Knappa själv!

Inläggav Commodorianen » 3 januari 2015, 15:15

Det programmet knappade jag in när det numret av Datormagazin kom 1987 :) . Ljudkvaliteten var förskräcklig men jag var fascinerad över att det överhuvudtaget gick att lyssna på band på det sättet.
Användarvisningsbild
Commodorianen
Grundare av forumet
Grundare av forumet
 
Inlägg: 2033
Blev medlem: 30 april 2005, 19:29
Ort: den stora metropolen Eslöv ;-)

Re: Programlistningar - Knappa själv!

Inläggav Boray » 3 januari 2015, 16:00

Kan ha varit denna jag gjorde om till en enbitars bandspelarsampler.
Användarvisningsbild
Boray
VIC-20-älskande musiksmurf
VIC-20-älskande musiksmurf
 
Inlägg: 1411
Blev medlem: 6 december 2005, 12:55

Re: Programlistningar - Knappa själv!

Inläggav Blacker » 3 januari 2015, 18:55

Commodorianen skrev:Det programmet knappade jag in när det numret av Datormagazin kom 1987 :) . Ljudkvaliteten var förskräcklig men jag var fascinerad över att det överhuvudtaget gick att lyssna på band på det sättet.


Ja det lät som en kul grej så jag testade själv. Har inte fått det att funka dock. Efter att man kört programmet ska man skriva SYS50000, och sen <--H för att lyssna, men det ger bara Syntax Error?
Användarvisningsbild
Blacker
Erfaren gesäll
Erfaren gesäll
 
Inlägg: 231
Blev medlem: 30 juli 2009, 22:54

Re: Programlistningar - Knappa själv!

Inläggav e5frog » 3 januari 2015, 19:41

Ingen vidare bild-kvalité, alla komma ser ut som punkter t.ex.
Lite surt också att den raderar programmet med NEW efter att man kört, så var noga med att spara innan du testar.

Var får du syntax error?
Kolla in mitt Fairchild System bild-galleri:
fairchild fairchild fairchild Bild fairchild fairchild fairchild
Användarvisningsbild
e5frog
Moderator
Moderator
 
Inlägg: 2764
Blev medlem: 8 augusti 2007, 18:16
Ort: Älvängen

Re: Programlistningar - Knappa själv!

Inläggav e5frog » 3 januari 2015, 20:07

Denna funkar, du behöver inte skriva SYS5000, det görs redan i programmet, använd piltecknet uppe till vänster på tangentbordet, inte någon kombination av < och -:

Kod: Markera allt
100 fora=0to93:readb:c=c+b:poke50000+a,b:nexta
110 ifc<>9978thenprint"data error ";c:list
120 sys50000:print"installera med sys50000"
130 print"_h lyssna, space avslutar"
140 data 169,91,141,8,3,169,195
150 data 141,9,3,96,32,115,0,240
160 data 4,201,95,240,3,76,231
170 data 167,32,115,0,201,72,240,3
180 data 76,8,175,120,169,87,133
190 data 1,169,0,141,17,208,173,1
200 data 220,41,16,240,32,173,13
210 data 220,41,16,74,208,11,169
220 data 0,141,32,208,141,24,212
230 data 76,123,195,169,1,141,32
240 data 208,169,15,141,24,212,76
250 data 123,195,169,55,133,1,169
260 data 27,141,17,208,76,116,164
Kolla in mitt Fairchild System bild-galleri:
fairchild fairchild fairchild Bild fairchild fairchild fairchild
Användarvisningsbild
e5frog
Moderator
Moderator
 
Inlägg: 2764
Blev medlem: 8 augusti 2007, 18:16
Ort: Älvängen

Re: Programlistningar - Knappa själv!

Inläggav Commodorianen » 3 januari 2015, 22:29

Nu blir jag förresten lite osäker på om det var just det programmet jag knappade in men man kunde lyssna på musikband (dock med usel kvalitet) och jag knappade in programmet från Datormagazin så jag tror i alla fall att det var det programmet.
Användarvisningsbild
Commodorianen
Grundare av forumet
Grundare av forumet
 
Inlägg: 2033
Blev medlem: 30 april 2005, 19:29
Ort: den stora metropolen Eslöv ;-)

Re: Programlistningar - Knappa själv!

Inläggav e5frog » 3 januari 2015, 22:44

Jag känner sedan tidigare till ett liknande program som just skyltade med att kunna spela/sampla från ljudkassett, lät hemskt om det inte var väldigt enkla ljud. Det hade inte {pil}H som kommando eller svart/vit mönster vid uppspelning. Men det är väl annars samma princip.

Assembler listning:

Kod: Markera allt
.C:c350  A9 5B       LDA #$5B
.C:c352  8D 08 03    STA $0308
.C:c355  A9 C3       LDA #$C3
.C:c357  8D 09 03    STA $0309 ; set address of BASIC instruction execution
.C:c35a  60          RTS
.C:c35b  20 73 00    JSR $0073 ; this is the new BASIC inst. exec. address, increment and scan memory
.C:c35e  F0 04       BEQ $C364
.C:c360  C9 5F       CMP #$5F ; compare to left arrow
.C:c362  F0 03       BEQ $C367
.C:c364  4C E7 A7    JMP $A7E7 ; no arrow, interpret BASIC code as usual
.C:c367  20 73 00    JSR $0073 ; increment and scan memory
.C:c36a  C9 48       CMP #$48 ; compare to H
.C:c36c  F0 03       BEQ $C371
.C:c36e  4C 08 AF    JMP $AF08 ; not H after arrow, show syntax error message
.C:c371  78          SEI
.C:c372  A9 57       LDA #$57
.C:c374  85 01       STA $01 ; datassette motor on
.C:c376  A9 00       LDA #$00
.C:c378  8D 11 D0    STA $D011 ; screen off
.C:c37b  AD 01 DC    LDA $DC01 ; fetch data from port B
.C:c37e  29 10       AND #$10 ; only keep bit 4
.C:c380  F0 20       BEQ $C3A2
.C:c382  AD 0D DC    LDA $DC0D
.C:c385  29 10       AND #$10 ; keep datassette input
.C:c387  4A          LSR A
.C:c388  D0 0B       BNE $C395
.C:c38a  A9 00       LDA #$00
.C:c38c  8D 20 D0    STA $D020 ; black screen
.C:c38f  8D 18 D4    STA $D418 ; no volume
.C:c392  4C 7B C3    JMP $C37B
.C:c395  A9 01       LDA #$01
.C:c397  8D 20 D0    STA $D020 ; white screen
.C:c39a  A9 0F       LDA #$0F
.C:c39c  8D 18 D4    STA $D418 ; MAX volume
.C:c39f  4C 7B C3    JMP $C37B
.C:c3a2  A9 37       LDA #$37
.C:c3a4  85 01       STA $01 ; default setting, datassette motor off
.C:c3a6  A9 1B       LDA #$1B
.C:c3a8  8D 11 D0    STA $D011 ; screen on/normal
.C:c3ab  4C 74 A4    JMP $A474 ; do warm start
Kolla in mitt Fairchild System bild-galleri:
fairchild fairchild fairchild Bild fairchild fairchild fairchild
Användarvisningsbild
e5frog
Moderator
Moderator
 
Inlägg: 2764
Blev medlem: 8 augusti 2007, 18:16
Ort: Älvängen

Re: Programlistningar - Knappa själv!

Inläggav Zedrick » 4 januari 2015, 12:04

Min första datormagazin var #3 1988, så jag har missat just denna listningen. Men de hade en liknande i Oberoende Computer - minns att det var väldigt fascinerande att spela Metallica-kassetter genom 64an, trots den usla ljudkvaliten.
Användarvisningsbild
Zedrick
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 976
Blev medlem: 3 maj 2005, 09:43
Ort: Malmö, Skåneland

Re: Programlistningar - Knappa själv!

Inläggav Blacker » 4 januari 2015, 15:08

e5frog skrev:Denna funkar, du behöver inte skriva SYS5000, det görs redan i programmet, använd piltecknet uppe till vänster på tangentbordet, inte någon kombination av < och -:

Kod: Markera allt
100 fora=0to93:readb:c=c+b:poke50000+a,b:nexta
110 ifc<>9978thenprint"data error ";c:list
120 sys50000:print"installera med sys50000"
130 print"_h lyssna, space avslutar"
140 data 169,91,141,8,3,169,195
150 data 141,9,3,96,32,115,0,240
160 data 4,201,95,240,3,76,231
170 data 167,32,115,0,201,72,240,3
180 data 76,8,175,120,169,87,133
190 data 1,169,0,141,17,208,173,1
200 data 220,41,16,240,32,173,13
210 data 220,41,16,74,208,11,169
220 data 0,141,32,208,141,24,212
230 data 76,123,195,169,1,141,32
240 data 208,169,15,141,24,212,76
250 data 123,195,169,55,133,1,169
260 data 27,141,17,208,76,116,164


Tamme tusan, funkade ju fint att spela Justice For All, om än med något spartansk ljudkvalitet som sagt :D
Användarvisningsbild
Blacker
Erfaren gesäll
Erfaren gesäll
 
Inlägg: 231
Blev medlem: 30 juli 2009, 22:54

Re: Programlistningar - Knappa själv!

Inläggav carlsson » 5 januari 2015, 09:34

Listningen i Oberoende COMputer försökte jag också att mata in. Jag fick inga felmeddelanden, men inte tusan hördes några vettiga ljud, vare sig jag spelade upp databand eller musikband. Jag knappade nog in den från Datormagazin också, minns inte om den fungerade bättre för mig.
Användarvisningsbild
carlsson
VIC-20 Guru
VIC-20 Guru
 
Inlägg: 2357
Blev medlem: 10 oktober 2007, 16:24
Ort: Västerås

Re: Programlistningar - Knappa själv!

Inläggav Blacker » 5 januari 2015, 12:37

carlsson skrev:Listningen i Oberoende COMputer försökte jag också att mata in. Jag fick inga felmeddelanden, men inte tusan hördes några vettiga ljud, vare sig jag spelade upp databand eller musikband. Jag knappade nog in den från Datormagazin också, minns inte om den fungerade bättre för mig.


I DMZ's listning avslutas rad 110 med ":end" och den versionen funkade inte för mig, däremot e5frogs version som istället har ";c:list".

Volymen blir väldigt låg om man spelar musikkassetter, men med spel-/programkassetter fyller programmet sin funktion.
Användarvisningsbild
Blacker
Erfaren gesäll
Erfaren gesäll
 
Inlägg: 231
Blev medlem: 30 juli 2009, 22:54

Re: Programlistningar - Knappa själv!

Inläggav Blacker » 5 januari 2015, 14:53

Här kommer nästa :-)

Filezap, Oberoende Computer Commodore Magasin, Nr. 2, 1988 (Sid. 14) [amr.abime.net]:

Bild
Användarvisningsbild
Blacker
Erfaren gesäll
Erfaren gesäll
 
Inlägg: 231
Blev medlem: 30 juli 2009, 22:54

Re: Programlistningar - Knappa själv!

Inläggav e5frog » 5 januari 2015, 19:43

Blacker skrev:I DMZ's listning avslutas rad 110 med ":end" och den versionen funkade inte för mig, däremot e5frogs version som istället har ";c:list".


Det är någon annan detalj som är fel då, jag tyckte det var vettigare att skriva ut checksumman och lista programmet än att bara avsluta - om det var så att datan var fel - vilket den var på min första inknappning. Lätt hänt. Det är precis samma data (samma assemblerprogram).
Kolla in mitt Fairchild System bild-galleri:
fairchild fairchild fairchild Bild fairchild fairchild fairchild
Användarvisningsbild
e5frog
Moderator
Moderator
 
Inlägg: 2764
Blev medlem: 8 augusti 2007, 18:16
Ort: Älvängen

Re: Programlistningar - Knappa själv!

Inläggav Blacker » 10 januari 2015, 17:43

Jag testade denna, men fick det inte att funka som tänkt. Enligt instruktion laddar man alltså först ett spel, men istället för att skriva RUN laddar man sen in rutinen och skriver POKE 792,60:POKE 793,3, sen efter det ska man starta spelet, med RUN lämpligtvis då eller? Men hur får man det att funka, vad som ligger i minnet nu är ju Grafik Hacker-rutinen, och det är ju den man startar med RUN isåfall? Och det händer f.ö. ingenting om man startar den:

Bild
Användarvisningsbild
Blacker
Erfaren gesäll
Erfaren gesäll
 
Inlägg: 231
Blev medlem: 30 juli 2009, 22:54

Nästa

Återgå till Programmering/prog.-verktyg

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Banners

BOA Japon Mediapalatset Nostalgibutiken
Quartex Retro Overlays Retroplay Spel och sånt
Super Motaro Söders Serie & Skivhandel vintagegames.se RG 2016
cron