Lägga över spel från kassett till floppy

Diskussioner om programmering

Moderatorer: Fanta_gbg, e5frog, stonan, Zlasher, hollowman

Lägga över spel från kassett till floppy

Inläggav Humpty Dumpty » 7 september 2015, 18:59

Hej jag har nu gjort det som jag velat göra ända sedan 1985 :-)
Köpt en 1541 för att lägga över spelen på diskett för att slippa banden
Men jag lyckas inte, har letat på nätet Google och youtube men får inget bra svar
Hoppas nu på att få hjälp av er.
Jag har aldrig tidigare använt floppy till min c 64 så allt är nytt för mig men har lyckats att läsa mig till lite

Jag fick flera disketter med i köpet men hur ser jag vad som är på dom om jag inte vet vad filerna heter?

Om jag lyckas spara ett spel från kassett till diskett behöver man inte turbo 250 programmet då?

Fick även några nya disketter måste de formateras?

Jag hoppas någon kan hjälpa mig med dessa frågor
Mvh Fredrik
Humpty Dumpty
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 6
Blev medlem: 6 september 2015, 21:43

Re: Lägga över spel från kassett till floppy

Inläggav Bnicke » 7 september 2015, 20:09

Är det inte bara att ladda som vanligt och sedan i stället för RUN (om du hade tänk spele det) skriver du:

SAVE "FILNAMN",8

Där FILNAMN är det namn du vill kalla spelet.. (så du kan ladda det med LOAD "FILNAMN",8 .. det kan ju rymmas fler än ett spel på en diskett)

edit: 8 är default device på en diskettstation, har du flera kan man byta id med dip-switchar på driven men är dessa i ursprungsläget är det 8.
Bild
Användarvisningsbild
Bnicke
Webmaster
Webmaster
 
Inlägg: 1470
Blev medlem: 21 augusti 2005, 14:27
Ort: Hässelby

Re: Lägga över spel från kassett till floppy

Inläggav Humpty Dumpty » 7 september 2015, 23:00

Tack jag provar direkt :-)
Humpty Dumpty
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 6
Blev medlem: 6 september 2015, 21:43

Re: Lägga över spel från kassett till floppy

Inläggav Humpty Dumpty » 7 september 2015, 23:04

Fick "out of memory error" kanske en diskett med filer på
Humpty Dumpty
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 6
Blev medlem: 6 september 2015, 21:43

Re: Lägga över spel från kassett till floppy

Inläggav bjonte » 8 september 2015, 06:25

Det funkar för program som är mindre än 38 kB. Out of memory får du antagligen för att det inte finns någon plats att lagra strängen "FILNAMN" i minnet som BASIC använder. Du behöver en maskinkodsmonitor för att spara längre program. Har du en Action Replay så kan den användas till detta.
Användarvisningsbild
bjonte
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 2038
Blev medlem: 17 april 2006, 23:12

Re: Lägga över spel från kassett till floppy

Inläggav bjonte » 8 september 2015, 06:35

Ladda in programmet och starta monitorn med MON. Skriv sedan
Kod: Markera allt
M 002B

för att ta reda på start och slut på programmet. De fyra första siffrorna du får ut är start och slut på programmet, fast ommöblerat. T ex 01 08 5D B3. Spara då genom att ange dessa siffror i slutet av detta:
Kod: Markera allt
S"FILNAMN",08,0801,B35D

Siffrorna och bokstäverna står på slutet fast varannan har bytt plats.
Användarvisningsbild
bjonte
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 2038
Blev medlem: 17 april 2006, 23:12

Re: Lägga över spel från kassett till floppy

Inläggav carlsson » 8 september 2015, 11:48

Det fanns speciella kopieringsprogram, t.ex. Copy 190 som namnet anger klarar att kopiera program upp till 190 block, med stöd för Turbo Tape 64 och diskettstation i bägge riktningar. Jag tror att det fanns kopieringsprogram som klarar större än så också, mitt minne är lite oklart.

Med några väl valda POKE och SYS kan man sparka igång KERNEL-rutinen för att spara ett minnesblock utan att behöva en maskinkodsmonitor, jag kanske kan leta upp instruktionerna senare. Ibland kan man POKE:a om så man kan nyttja skärmminnet som tillfällig lagringsyta.
Användarvisningsbild
carlsson
VIC-20 Guru
VIC-20 Guru
 
Inlägg: 2360
Blev medlem: 10 oktober 2007, 16:24
Ort: Västerås

Re: Lägga över spel från kassett till floppy

Inläggav herdware » 8 september 2015, 15:55

Ja, Copy 190 är bra. Det fanns ett liknande som klarade över 200 block men jag minns inte vad det hette (Copy 2xx).
Idag kör ju alla med flashbaserade lösningar så det är inte så många som har nytta av såna här program längre.

Minns hur jobbigt det var att vänta på unzip64 när man var otålig. :D

EDIT: Turbo 250 behövs inte sen när du laddar från disketten du kopierat till.
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1487
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: Lägga över spel från kassett till floppy

Inläggav Blacker » 8 september 2015, 19:25

TFCIII kan ju också vara ett alternativ.
Användarvisningsbild
Blacker
Erfaren gesäll
Erfaren gesäll
 
Inlägg: 231
Blev medlem: 30 juli 2009, 22:54

Re: Lägga över spel från kassett till floppy

Inläggav bjonte » 8 september 2015, 21:03

Ah, copy190. Det hade jag helt glömt bort. Det är en bra lösning.
Användarvisningsbild
bjonte
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 2038
Blev medlem: 17 april 2006, 23:12

Re: Lägga över spel från kassett till floppy

Inläggav Humpty Dumpty » 8 september 2015, 22:19

Tack alla för era bra tips
jag ska prova och se om jag klarar detta:-)
Känner att jag är ute på djupt vatten men vill ju gärna få igång detta

Känner nog att jag måste klara det utan andra program då det verkar mycket svårt att ladda hem via pc och få in det i 64:an
Mvh/Fredrik
Humpty Dumpty
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 6
Blev medlem: 6 september 2015, 21:43

Re: Lägga över spel från kassett till floppy

Inläggav herdware » 9 september 2015, 20:53

Humpty Dumpty skrev:[..]då det verkar mycket svårt att ladda hem via pc och få in det i 64:an
Mvh/Fredrik

Nejdå, nuförtiden är det lätt som en plätt. Men man måste köpa grejer förstås. Exempelvis 1541U-II, SD2IEC. Chameleon 64, ZoomFloppy osv.
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1487
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: Lägga över spel från kassett till floppy

Inläggav Blacker » 10 september 2015, 16:36

Hur är det med Copy 190, det går väl inte att kopiera spel till disk från kassett som behöver ladda in data mer än en gång?
Användarvisningsbild
Blacker
Erfaren gesäll
Erfaren gesäll
 
Inlägg: 231
Blev medlem: 30 juli 2009, 22:54

Re: Lägga över spel från kassett till floppy

Inläggav bjonte » 10 september 2015, 16:52

Nej, inte om det är någon form av customloader som laddar de resterande delarna.
Användarvisningsbild
bjonte
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 2038
Blev medlem: 17 april 2006, 23:12

Re: Lägga över spel från kassett till floppy

Inläggav carlsson » 14 september 2015, 11:51

Knappast heller om det är en standardladdare eller vanlig Turbo Tape, då programmet lär vara skrivet för att ladda från kassettband. Snyggt skrivna program kan plocka upp senast använda enhet, men om rutinen laddar vad som helst utan att söka efter filnamn blir det fel ändå.
Användarvisningsbild
carlsson
VIC-20 Guru
VIC-20 Guru
 
Inlägg: 2360
Blev medlem: 10 oktober 2007, 16:24
Ort: Västerås

Nästa

Återgå till Programmering/prog.-verktyg

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

Banners

BOA Japon Mediapalatset Nostalgibutiken
Quartex Retro Overlays Retroplay Spel och sånt
Super Motaro Söders Serie & Skivhandel vintagegames.se RG 2016