Datasette död ?

Diskussioner om hårdvara

Moderatorer: Fanta_gbg, e5frog, stonan, Zlasher

Datasette död ?

Inläggav Miggepigge » 23 februari 2016, 22:53

Godkväll ärade medlemmar

Har ett par problem med min C64 modell nyare (inte brödburk)

Helt plötsligt dog datasette´n, alltså det går inte att spola eller något. ungefär som om en säkring gått ?

har provat att byta till en annan datasette men samma problem. Jag trycker shift + run och pressplayon tape kommer upp. när jag sen trycker på play på bandaren så blir skärmen ljusblå och den skall börja ladda in spelet. men hjulen går inte runt i bandaren.
diskette drive´n fungerar som den skall men har märkt att ljudet oxo försvunnet !!!

varför ?

vilka chipp skall bytas ? U7(6510) eller ljudkortet som borde vara U18(6581) är jag rätt på det ?

i övrigt fungerar portar joystick 1&2, cartridge, RF och serial)

tacksam för svar

Mvh

Mike
Miggepigge
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 23 februari 2016, 22:41

Re: Datasette död ?

Inläggav herdware » 23 februari 2016, 23:36

Du ska byta säkringen som sitter inne i datorn. Det är allt.
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1421
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: Datasette död ?

Inläggav carlsson » 24 februari 2016, 14:55

Om problemet kvarstår, mät även upp 9V växelström från nätdelen. Just ljudet och bandspelaren tillhör väl de funktioner som drivs av 9V (omvandlat till 12V i nyare C64 ojmr).
Användarvisningsbild
carlsson
VIC-20 Guru
VIC-20 Guru
 
Inlägg: 2325
Blev medlem: 10 oktober 2007, 16:24
Ort: Västerås

Re: Datasette död ?

Inläggav Miggepigge » 24 februari 2016, 21:01

tackar ! säkringen gick i delar när jag skulle ta ut den, så kanske var de det som var felet, återkommer när jag satt i o provat.

tänkte du att trafon skulle ge ut mer/mindre volt pga ålder ?
Miggepigge
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 23 februari 2016, 22:41

Re: Datasette död ?

Inläggav carlsson » 25 februari 2016, 09:58

Ja, eller kanske inget alls om det är brott på kabel eller lindningen, men då kanske inte datorn startar alls?
Användarvisningsbild
carlsson
VIC-20 Guru
VIC-20 Guru
 
Inlägg: 2325
Blev medlem: 10 oktober 2007, 16:24
Ort: Västerås

Re: Datasette död ?

Inläggav e5frog » 26 februari 2016, 02:02

... eller switchen, kan krångla ibland.

Men säkringen är en bra början.
Kolla in mitt Fairchild System bild-galleri:
fairchild fairchild fairchild Bild fairchild fairchild fairchild
Användarvisningsbild
e5frog
Moderator
Moderator
 
Inlägg: 2761
Blev medlem: 8 augusti 2007, 18:16
Ort: Älvängen

Re: Datasette död ?

Inläggav herdware » 1 mars 2016, 16:21

Hur har det gått?
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1421
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: Datasette död ?

Inläggav Nisse*! » 3 januari 2018, 14:22

Jag har precis samma problem som beskrivs i tråden ovan och skulle behöva ytterligare hjälp med att lösa det. Är det någon har en bild på säkringen och var den sitter?
Nisse*!
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: 3 januari 2018, 14:12

Re: Datasette död ?

Inläggav Redreamer » 3 januari 2018, 15:03

Är det inte bara lyfta på locket. Å där är den. Typ. Enda stora säkringen som finns.
It always return one day!
Användarvisningsbild
Redreamer
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1363
Blev medlem: 1 maj 2005, 10:07
Ort: Borås

Re: Datasette död ?

Inläggav bjonte » 3 januari 2018, 17:20

Till höger på kretskortets ovansida, nära strömsladden. En löstagbar glassäkring med metall på sidorna, glas emellan och en tråd inuti.
Användarvisningsbild
bjonte
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1858
Blev medlem: 17 april 2006, 23:12

Re: Datasette död ?

Inläggav Nisse*! » 3 januari 2018, 18:44

Tackar för informationen.

Jag har hittat säkringen. Det set dock ut som om den är hel. Tråden inuti säkringen är intakt.

Har ni några andra tips vad som kan tänkas vara fel?
Nisse*!
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: 3 januari 2018, 14:12

Re: Datasette död ?

Inläggav herdware » 3 januari 2018, 19:13

De kan se hela ut men ändå vara trasiga. Ända sättet att vara säker är att mäta den.
Nästa steg är att mäta så du verkligen har 9VAC från nätagget. Vilken version/ASSY har du på ditt moderkort?
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1421
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: Datasette död ?

Inläggav Nisse*! » 3 januari 2018, 23:16

Det var nätverksaggrigatet. Går de att laga hyffsat lätt?
Nisse*!
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: 3 januari 2018, 14:12

Re: Datasette död ?

Inläggav herdware » 4 januari 2018, 17:14

Nisse*! skrev:Det var nätverksaggrigatet. Går de att laga hyffsat lätt?

Antagligen inte. Har du tur har du ett som har mindre epoxy i sig och går med en del besvär ta sig in i och fixa.
Tyvärr är C64:ans nätagg rätt ökända för att vara av "medioker kvalitet" så det känns nästan lite fel att köpa ett begagnat också...
De bästa original är de som Commodore sålde med REU. Lycka till att hitta ett sånt. :lol:

Det finns tyvärr inte många som gör nya nätagg. Ray Carlsen är en av dem men billigt är det inte: http://personalpages.tds.net/~rcarlsen/custom%20ps.html
Undvik säljaren "basicwayne" på ebay.

Går exempelvis tillverka ett själv av ett 9VAC och ett 5VDC nätagg till samma DIN-kontakt - fast då får man två saker att stoppa in i väggen förstås.
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1421
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland


Återgå till Hårdvara

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster

Banners

BOA Japon Mediapalatset Nostalgibutiken
Quartex Retro Overlays Retroplay Spel och sånt
Super Motaro Söders Serie & Skivhandel vintagegames.se RG 2016