Vilket SID-chip har du i din C64?

Diskussioner om hårdvara

Moderatorer: Fanta_gbg, e5frog, stonan, Zlasher

Inläggav hollowman » 22 mars 2009, 09:07

Tonhuvudet skrev:Är det någon som har knapprat in den översta koden i denna tråd, och sparat det som en fil?
Vilket ljudkrets man har alltså?

Isåfall kan jag ladda hem den


I vice ingår programmet petcat som konverterar basic <> text.
För mig fungerade det med att kopiera texten, konvertera alla tecknen till lower case, spara till sidchip.txt och köra det igenom petcat med kommandoraden:
petcat -w2 -o sidchip.prg sidchip.txt
Användarvisningsbild
hollowman
Programmeringsexpert
Programmeringsexpert
 
Inlägg: 318
Blev medlem: 20 oktober 2005, 07:28
Ort: Göteborg,Sverige

Inläggav Tonhuvudet » 22 mars 2009, 15:10

Tack, det funkade!
Användarvisningsbild
Tonhuvudet
Erfaren mästare
Erfaren mästare
 
Inlägg: 330
Blev medlem: 19 februari 2009, 19:33

Inläggav Tunnan och Moroten » 22 april 2009, 16:48

Har för mig jag sett en tråd om att byta sid-chip nånstans men hittar inte den
kommer inte ihåg vilket forum heller.

kan man byta sidchip i sin dator till den nyare
varianten om man skulle vilja?
Användarvisningsbild
Tunnan och Moroten
Lärling
Lärling
 
Inlägg: 55
Blev medlem: 10 mars 2009, 10:32

Inläggav carlsson » 29 april 2009, 10:50

Egentligen inte. 6581 drivs av 12V medan 8580 drivs av 9V. Vissa personer rapporterar att de under längre perioder drivit 8580 med 12V utan att den bränts sönder men YMMV som engelsmännen säger.
Användarvisningsbild
carlsson
VIC-20 Guru
VIC-20 Guru
 
Inlägg: 2325
Blev medlem: 10 oktober 2007, 16:24
Ort: Västerås

Inläggav Tonhuvudet » 29 april 2009, 16:55

Har nu lagt in sidtestarprogrammet på min hemsida för nedladdning till
Commodore 64.
Det kollar om man har en 6581 eller en 8580.



http://web.telia.com/~u36106152/
Användarvisningsbild
Tonhuvudet
Erfaren mästare
Erfaren mästare
 
Inlägg: 330
Blev medlem: 19 februari 2009, 19:33

Inläggav Tunnan och Moroten » 23 maj 2009, 11:19

carlsson skrev:Egentligen inte. 6581 drivs av 12V medan 8580 drivs av 9V. Vissa personer rapporterar att de under längre perioder drivit 8580 med 12V utan att den bränts sönder men YMMV som engelsmännen säger.

Ahaa oki då vet jag :)
Användarvisningsbild
Tunnan och Moroten
Lärling
Lärling
 
Inlägg: 55
Blev medlem: 10 mars 2009, 10:32

Re: Vilket SID-chip har du i din C64?

Inläggav Sonic » 23 februari 2010, 18:32

Dessutom har jag av erfarenhet märkt att ett 8580 som går på 12V får knäppen på vissa vågformer. Det låter inte alls som det ska. Pip och tjut. Tycker jag är en bra varning att man inte ska fortsätta köra det på det sättet.

Om man vill och orkar, kan man göra en adapter med en 9V spänningsstabilisator på som man pluggar i SID-sockeln och sedan har 8580-chippet på. Man låter då bli att koppla in 12v-benet på sockeln och tar spänningen nån annanstans ifrån. man måste också ha andra filterkondensatorer än vad 6581 har.

Det går i övrigt utmärkt att köra tvärt om, alltså ett 6581 i en 8580-sockel. Dock verkar spänningen påverka filtret, har jag märkt, genom att köra en sådan adaptersockel i en 6581-maskin och sedan ha ett 6581 i adapter och köra det på 9V istället för 12 för att kolla om det körde lite svalare då. Filterkondensatorerna var alltså rätt typ till chippet.
Detta kanske kan förklara en del av fenomenet med att filtret kan skilja så mellan olika 64:or. Även små variationer i spänningen hördes i fitret. Ett 6581 i en 8580-maskin har överdrivet låg tröskel som ger mycket burkigt filter, så man får snällt byta kondensatorerna på moderkortet om man vill ha "rätt "ljud.

En annan skillnad mellan 6581 och 8580 är att buggen i volymregistret mer eller mindre har eliminerats i 8580.
Alltså, 6581 hade en bugg som gjorde att om man stängde av volymen och sedan maxade den igen snabbt som attan efter varandra så blir det ett mycket otrevligt knäpp/plopp ljud.
Detta utnyttjades flitigt för att spela samplingar, åtminstone i tidigt skede. Man fejkade helt enkelt fram en extra pulsad vågform.......... som inte lät något vidare harmonisk, men det var iaf samplingar. =)
Andra rutiner har utvecklats sedan dess, som inte förlitar sig på buggen.
Make some noise..... preferrably in a sturctured and enjoyable manner!
Sonic
Erfaren lärling
Erfaren lärling
 
Inlägg: 105
Blev medlem: 22 juni 2009, 12:31
Ort: Växjö, djupa-mörka-skogen........

Re: Vilket SID-chip har du i din C64?

Inläggav RaveGuru » 23 februari 2010, 18:54

Sonic skrev:Det går i övrigt utmärkt att köra tvärt om, alltså ett 6581 i en 8580-sockel.

Har själv blandad erfarenhet av detta. Ofta driver inte chippet ordentligt och får underliga effekter så som att bara 2 kanaler hörs, eller det blir andra lustiga fenomén. Ganska intressanta sådana ibland :)


Sonic skrev:Dock verkar spänningen påverka filtret, har jag märkt, genom att köra en sådan adaptersockel i en 6581-maskin och sedan ha ett 6581 i adapter och köra det på 9V istället för 12 för att kolla om det körde lite svalare då. Filterkondensatorerna var alltså rätt typ till chippet.

Kanske, men det har nog mer att göra med kvalitetsskillnader i produktionen (gäller framförallt 6581 som tillverkades med hjälp av den äldre NMOS processen. 8580 (och 6582) tillverkades med HMOS-II och är betydligt jämnare i produktionskvalitet) och feltolerans på elektrolytkondingarna (som normalt är runt 10-20%)

Guran
RaveGuru
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 24
Blev medlem: 31 maj 2006, 01:58

Re: Vilket SID-chip har du i din C64?

Inläggav illmono » 24 april 2010, 20:02

Något speciellt man ska tänka på när man byter ut ett trasigt sid-chip mot ett nytt (samma modell 8580) förutom att ta på ett element?. Bara dra det rakt upp och trycka ner det nya lite försiktigt?
Användarvisningsbild
illmono
Erfaren lärling
Erfaren lärling
 
Inlägg: 106
Blev medlem: 20 april 2010, 15:38
Ort: Malmö

Re: Vilket SID-chip har du i din C64?

Inläggav hedning » 24 april 2010, 21:59

illmono skrev:Något speciellt man ska tänka på när man byter ut ett trasigt sid-chip mot ett nytt (samma modell 8580) förutom att ta på ett element?. Bara dra det rakt upp och trycka ner det nya lite försiktigt?


Precis så. Och pilla inte på benen.
...::] Genesis Project - Accept No Limits [::...
SX-64, C64GS, silver badge c64, Brödbox, C64C, C64G, Drean C64C, VIC20, Plus/4, C16, C116, C128, C128D, Atari 520 STfm, Atari 1040 ST, Atari Falcon 030, Amiga 500, Amiga 600, Amiga 1200, CDTV.
Användarvisningsbild
hedning
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1852
Blev medlem: 15 mars 2009, 20:33
Ort: Lund

Re: Vilket SID-chip har du i din C64?

Inläggav macx » 25 april 2010, 08:56

Hmm.. jag undrar om det inte var Iopop (?) som en gång visade mig ett program som några Triadare (?) hade pillat ihop som kunde skilja mellan olika revisioner av SID-chipen, och även ge lite smånyttig data om chippet i fråga. Men det var bara en betaversion eftersom de ville prova den på fler chip (och därmed samla in mer gottigheter). Är det någon fler som stött på detta program, och finns det att ladda ner någonstans?
.4|\|7!|>073:[O]+3ADwhq:c*base24/7:antidote.hopto.org:23.
- Macx of Onslaught and VN Staff - www.jonatanforsberg.net -
Användarvisningsbild
macx
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 572
Blev medlem: 14 september 2009, 16:48
Ort: Tåsinge, DK + Skåne, SE

Re: Vilket SID-chip har du i din C64?

Inläggav TobiaZ » 11 juni 2010, 21:26

Var det inte Frantic?
Användarvisningsbild
TobiaZ
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 368
Blev medlem: 5 maj 2005, 21:43

Föregående

Återgå till Hårdvara

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster

Banners

BOA Japon Mediapalatset Nostalgibutiken
Quartex Retro Overlays Retroplay Spel och sånt
Super Motaro Söders Serie & Skivhandel vintagegames.se RG 2016
cron