1541-II problem

Diskussioner om hårdvara

Moderatorer: Fanta_gbg, e5frog, stonan, Zlasher

1541-II problem

Inläggav The Saint » 25 februari 2018, 11:47

Har en 1541-II som vid uppstart bara står och snurrar och båda lamporna lyser, någon som känner igen det problemet?
Användarvisningsbild
The Saint
Erfaren lärling
Erfaren lärling
 
Inlägg: 116
Blev medlem: 6 februari 2010, 09:54
Ort: Västerås

Re: 1541-II problem

Inläggav Redreamer » 25 februari 2018, 18:53

Ja. Det är ett vanligt problem om man har problem. Leta upp en hw guru som kan hjälpa dig. Dock är det än så länge oftast ungefär lika kostsamt att laga som att köpa "ny". Jag tycker dock absolut att du ska laga. :)
It always return one day!
Användarvisningsbild
Redreamer
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1362
Blev medlem: 1 maj 2005, 10:07
Ort: Borås

Re: 1541-II problem

Inläggav Freebo » 26 februari 2018, 12:37

Här har du en WOT där lösningen garanterat ligger

http://personalpages.tds.net/~rcarlsen/ ... ix1541.txt
Användarvisningsbild
Freebo
Erfaren lärling
Erfaren lärling
 
Inlägg: 132
Blev medlem: 26 februari 2010, 13:39

Re: 1541-II problem

Inläggav herdware » 26 februari 2018, 17:11

Det två hetaste kandidaterna är ROM och processor.
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1418
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: 1541-II problem

Inläggav carlsson » 28 februari 2018, 14:38

Eller strömförsörjningen. Om 5V är trasig så går inte logiken igång men med 12V snurrar diskettstationen utan att få signal att stanna. Jag har haft några 1541-II som betett sig så tills jag bytt strömförsörjning. Eftersom den är extern är den enkel att byta.
Användarvisningsbild
carlsson
VIC-20 Guru
VIC-20 Guru
 
Inlägg: 2325
Blev medlem: 10 oktober 2007, 16:24
Ort: Västerås

Re: 1541-II problem

Inläggav The Saint » 1 mars 2018, 20:55

Tack för tipsen, får börja felsöka i helgen.
Tror tyvärr inte jag har någon extra nätaggregat så får väl mäta då om det finns någon 5v.
Användarvisningsbild
The Saint
Erfaren lärling
Erfaren lärling
 
Inlägg: 116
Blev medlem: 6 februari 2010, 09:54
Ort: Västerås

Re: 1541-II problem

Inläggav carlsson » 6 mars 2018, 10:44

Hör av dig om du vill låna någon reservdel eller testa med verifierad fungerande grejer. Vi bor ju i samma stad.
Användarvisningsbild
carlsson
VIC-20 Guru
VIC-20 Guru
 
Inlägg: 2325
Blev medlem: 10 oktober 2007, 16:24
Ort: Västerås

Re: 1541-II problem

Inläggav The Saint » 13 mars 2018, 15:07

Kan mycket väl vara nätaggregatet efter mätningar.
Har du något fungerande man kan testa med carlsson?
Användarvisningsbild
The Saint
Erfaren lärling
Erfaren lärling
 
Inlägg: 116
Blev medlem: 6 februari 2010, 09:54
Ort: Västerås

Re: 1541-II problem

Inläggav carlsson » 16 mars 2018, 15:23

Jag tror att jag har en fungerande nätdel du kan få testa med.
Användarvisningsbild
carlsson
VIC-20 Guru
VIC-20 Guru
 
Inlägg: 2325
Blev medlem: 10 oktober 2007, 16:24
Ort: Västerås

Re: 1541-II problem

Inläggav Freebo » 16 mars 2018, 16:58

Ni vet väl att Krister (i Linköping) alltid finns tillgänglig med reservdelar och reparationstjänster när ni själva går bet?

http://www.demand.nu/retrotech
Användarvisningsbild
Freebo
Erfaren lärling
Erfaren lärling
 
Inlägg: 132
Blev medlem: 26 februari 2010, 13:39

Re: 1541-II problem

Inläggav Blacker » 29 april 2018, 17:23

carlsson skrev:Eller strömförsörjningen. Om 5V är trasig så går inte logiken igång men med 12V snurrar diskettstationen utan att få signal att stanna. Jag har haft några 1541-II som betett sig så tills jag bytt strömförsörjning. Eftersom den är extern är den enkel att byta.


Jag har haft samma problem. Testade med en annan transformator och då funkade driven hur bra som helst.
Användarvisningsbild
Blacker
Erfaren gesäll
Erfaren gesäll
 
Inlägg: 231
Blev medlem: 30 juli 2009, 22:54

Re: 1541-II problem

Inläggav e5frog » 1 maj 2018, 13:01

Ja, trafon kan behöva bytas, går att köra från en PC om man har i närheten, det behövs bara 5V och 12V, går att göra en smidig koppling med kontakt för 5.25" eller 3.5" enheter och en DIN-kontakt.
Har en själv till enheten jag använder med Zoomfloppy.

Min gå-hela-tiden-enhet byggde jag om till rengörings-maskin, bara att stoppa i diskett och starta så kan man göra rent diskettytan med isopropanol och köra den tills det är torrt.
Om jag behöver den så får jag väl laga. ;-)
Kolla in mitt Fairchild System bild-galleri:
fairchild fairchild fairchild Bild fairchild fairchild fairchild
Användarvisningsbild
e5frog
Moderator
Moderator
 
Inlägg: 2761
Blev medlem: 8 augusti 2007, 18:16
Ort: Älvängen


Återgå till Hårdvara

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster

Banners

BOA Japon Mediapalatset Nostalgibutiken
Quartex Retro Overlays Retroplay Spel och sånt
Super Motaro Söders Serie & Skivhandel vintagegames.se RG 2016
cron