herdwares lilla C116-tråd

Diskussioner om andra Commodore-datorer än VIC-20, C64, C128 och Amiga

Moderatorer: Fanta_gbg, e5frog, stonan, Zlasher

herdwares lilla C116-tråd

Inläggav herdware » 20 september 2011, 22:50

Som ni kanske minns köpte jag Xao:s C116. Min första och hittills enda i 264-serien. Pillig som jag är tänkte jag uppgradera minnet på den till 64K. (Om jag hittar några 4464:or liggandes här hemma förstås. Snabbkollen uppvisade bara 4164:or och 4864:or)
Funderar även på att slänga in JiffyDOS i den eftersom jag inte har en 1551.

Det jag funderar på är om det finns någon som helst anledning att bygga omkopplare så att man kan skifta mellan 16K och 64K?
Dvs, finns det någon programvara, som ni känner till, som inte fungerar med 64K.

Nu måste man bara få tag på en 1531 och kanske en 1551 :D . Adaptrar för joystickarna också... och lite mjukvara.

EDIT: Ändrade topic
Senast redigerad av herdware 22 september 2011, 21:56, redigerad totalt 2 gånger.
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1430
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: Uppgradera minnet på C116

Inläggav Boray » 20 september 2011, 23:27

Jag har inte märkt att några program inte skulle funka med för mycket minne, men ett skäl jag kan tänka mig är om du skriver egna program och vill testa om det funkar med bara 16K.
Användarvisningsbild
Boray
VIC-20-älskande musiksmurf
VIC-20-älskande musiksmurf
 
Inlägg: 1411
Blev medlem: 6 december 2005, 12:55

Re: Uppgradera minnet på C116

Inläggav herdware » 21 september 2011, 20:21

Attans. Jag hade inga 4464 eller 41464 (64Kx4) minnen. Om någon har två (eller fler) så vore jag tacksam. (Eller var man kan få tag på smidigt). Elfa hade inga :( . Kan även byta med 4164/4864 (64Kx1), de som passar i brödburken eller C128 (inte DCR).
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1430
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: herdwares lilla C116-tråd

Inläggav herdware » 22 september 2011, 22:15

Lite pill har det blivit med den ikväll iaf. Installerade JiffyDOS på den. Mig veterligen finns det inget lagligt sätt att få tag på JD till 264-serien. Hade dock en image av NTSC-versionen i gömmorna. Ändrade det som behövdes med en hexeditor och brände till ett EPROM. Än så länge (iaf) utan switch och sånt så det är permanent JD-läge.

Attans trevlig maskin faktiskt. Förutom tangentbordet förstås. :) Söt är den också. :D

Ni som kan dessa maskiner får gärna tipsa om trevliga spel/demos/nyttoprogram.
Senast redigerad av herdware 23 september 2011, 15:45, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1430
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: herdwares lilla C116-tråd

Inläggav sledge » 23 september 2011, 05:30

Jag har pysslat lite med 264-serien, och har ett par 116 jag med. Den är riktigt söt och ser så himla liten ut bredvid min 1551 diskdrive :)

Men jag brukar hämta roliga saker här:

http://plus4world.powweb.com/

Bra sida.

Ladda även ner detta spel. Skitkul och lirar på din C116 också.

http://commodore64.se/forum/viewtopic.php?f=20&t=4960
Användarvisningsbild
sledge
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 741
Blev medlem: 2 oktober 2007, 14:45
Ort: Hammarö

Re: herdwares lilla C116-tråd

Inläggav Boray » 23 september 2011, 11:30

Här har du lite manualer som jag varit med och gjort:
http://user.tninet.se/~pug510w/datormus ... 4.html#man
Användarvisningsbild
Boray
VIC-20-älskande musiksmurf
VIC-20-älskande musiksmurf
 
Inlägg: 1411
Blev medlem: 6 december 2005, 12:55

Re: herdwares lilla C116-tråd

Inläggav herdware » 23 september 2011, 15:55

sledge skrev:Jag har pysslat lite med 264-serien, och har ett par 116 jag med. Den är riktigt söt och ser så himla liten ut bredvid min 1551 diskdrive :)

Jättesöt. :)
sledge skrev:Men jag brukar hämta roliga saker här:

http://plus4world.powweb.com/

Bra sida.

Trevligt.
sledge skrev:Ladda även ner detta spel. Skitkul och lirar på din C116 också.

http://commodore64.se/forum/viewtopic.php?f=20&t=4960

Tyvärr så verkar detta spelet kräva 64K RAM...

Boray: Hade redan hittat dem. 8)

EDIT: Nu har jag ju inte installerat någon switch ännu men vet någon vilken SYS som återstartar JiffyDOS på Plus/4?
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1430
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: herdwares lilla C116-tråd

Inläggav sledge » 12 december 2011, 19:05

herdware skrev:Lite pill har det blivit med den ikväll iaf. Installerade JiffyDOS på den. Mig veterligen finns det inget lagligt sätt att få tag på JD till 264-serien. Hade dock en image av NTSC-versionen i gömmorna. Ändrade det som behövdes med en hexeditor och brände till ett EPROM. Än så länge (iaf) utan switch och sånt så det är permanent JD-läge.


Vad behövde du ändra för att JiffyDOS skulle fungera? Jag fick nämligen ett eprom med en NTSC-variant, och det lirade inte bra i min PAL Plus/4:a.
Användarvisningsbild
sledge
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 741
Blev medlem: 2 oktober 2007, 14:45
Ort: Hammarö

Re: herdwares lilla C116-tråd

Inläggav herdware » 12 december 2011, 19:43

sledge skrev:
herdware skrev:Lite pill har det blivit med den ikväll iaf. Installerade JiffyDOS på den. Mig veterligen finns det inget lagligt sätt att få tag på JD till 264-serien. Hade dock en image av NTSC-versionen i gömmorna. Ändrade det som behövdes med en hexeditor och brände till ett EPROM. Än så länge (iaf) utan switch och sånt så det är permanent JD-läge.


Vad behövde du ändra för att JiffyDOS skulle fungera? Jag fick nämligen ett eprom med en NTSC-variant, och det lirade inte bra i min PAL Plus/4:a.

Vad är det som inte fungerar korrekt?

Kod: Markera allt
   addr   ntsc    pal
  $333f    $48    $08
  $3f7f    $c4    $5e
  $3f80    $06    $86

$3d00-$3f3f är $FF i NTSC men $00 i PAL.

Om jag inte minns helt fel så är det MagerValp som skrev detta på något forum någon gång.

Observera att jag inte direkt hunnit leka med den så det kan finnas saker som inte fungerar 100%.
Jag är inte ens säker på att Plus/4-varianten av JiffyDOS någonsin blev färdigt eller om det bara är en alpha-/betatestversion.

EDIT: Heh, hade inte 0och59kul släppt ett program för detta? Nej, den gamla versionen som ligger på zimmers hade visst inte det:
ftp://ftp.zimmers.net/pub/cbm/firmware/speed/sjdmaker-0.1.tar.gz
Den som vill ha den versionen får kontakta mig. :)
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1430
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: herdwares lilla C116-tråd

Inläggav sledge » 12 december 2011, 21:50

Plus/4 sätter NTSC 60Hz i kernel, så min dator gick upp i 60Hz, vilket blev knas med bild och färger om jag minns rätt. Det är ett tag sedan jag kollade.

Men nu när du nämer Magervalp så minns jag att jag fick hjälp av honom om hur man ändrade.

"OK, use a hex editor to edit the ROM as follows:
Code:

addr ntsc pal
$7338 $48 $08
$7f7f $c4 $5e
$7f80 $06 $86

Also blank out $7d00-$7f3f with zeros (they are all $ff in the NTSC rom). Replace the lower 16 kB with the PAL kernal from FUNET: kernal.318004-05.bin"

Jag har dock ingen möjlighet att bränna själv.
Användarvisningsbild
sledge
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 741
Blev medlem: 2 oktober 2007, 14:45
Ort: Hammarö

Re: herdwares lilla C116-tråd

Inläggav bittin » 13 december 2011, 02:07

finns nog endel demos och jox som funkar på pouet som alltid: [url]http://pouet.net/prodlist.php?platform[]=C16%2F116%2Fplus4&order=&x=25&y=4&page=1&order=[/url]
Användarvisningsbild
bittin
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1121
Blev medlem: 21 december 2005, 11:06
Ort: Täby

Re: herdwares lilla C116-tråd

Inläggav herdware » 13 december 2011, 07:46

sledge skrev:Plus/4 sätter NTSC 60Hz i kernel, så min dator gick upp i 60Hz, vilket blev knas med bild och färger om jag minns rätt. Det är ett tag sedan jag kollade.

Men nu när du nämer Magervalp så minns jag att jag fick hjälp av honom om hur man ändrade.

"OK, use a hex editor to edit the ROM as follows:
Code:

addr ntsc pal
$7338 $48 $08
$7f7f $c4 $5e
$7f80 $06 $86

Also blank out $7d00-$7f3f with zeros (they are all $ff in the NTSC rom). Replace the lower 16 kB with the PAL kernal from FUNET: kernal.318004-05.bin"

Är lite tveksam vad det gäller de där adresserna. De är nog om man gör det i själva maskinen. Jag fick leta ett tag innan jag hittade var de var i ROM-filen.
sledge skrev:Jag har dock ingen möjlighet att bränna själv.

Det har jag. Lite osäker på om jag har några 32K EPROM bara. För du hade tänkt att ha båda med en switch? Jag är helt säker på att jag har 16K men då får man ju bara in JiffyDOS-delen.
Ska kolla ikväll.
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1430
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: herdwares lilla C116-tråd

Inläggav e5frog » 13 december 2011, 08:22

herdware skrev:Det har jag. Lite osäker på om jag har några 32K EPROM bara. För du hade tänkt att ha båda med en switch? Jag är helt säker på att jag har 16K men då får man ju bara in JiffyDOS-delen.
Ska kolla ikväll.


Större *prom funkar väl alltid annars, man måste inte använda hela. ;-)
Kolla in mitt Fairchild System bild-galleri:
fairchild fairchild fairchild Bild fairchild fairchild fairchild
Användarvisningsbild
e5frog
Moderator
Moderator
 
Inlägg: 2762
Blev medlem: 8 augusti 2007, 18:16
Ort: Älvängen

Re: herdwares lilla C116-tråd

Inläggav sledge » 13 december 2011, 11:52

Jag är helt säker på att jag har 16K men då får man ju bara in JiffyDOS-delen.


Nej, jag behöver inte switcha egentligen. Det är ju visserligen synd att bli av med bandspelarporten, men jag tänkte mest köra uIEC med den ändå.

Vore ju helt klart schyst om du kunde fixa en :)

Lite klurigt att adresserna inte stämmer mellan din och min text. 3:a istället för 7:a. Man kanske skall dubbelkolla? ;)

kolla tråden på Lemon64: http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=26268&highlight=plus++jiffy
Användarvisningsbild
sledge
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 741
Blev medlem: 2 oktober 2007, 14:45
Ort: Hammarö

Re: herdwares lilla C116-tråd

Inläggav e5frog » 13 december 2011, 14:47

Det är annars fullt möjligt att piggybacka och lyfta /CE eller /OE benet och sedan ha en switch som kopplar antingen det ena eller andra chippets signal till jord och därigenom aktiverar rommen.

Eller om man tar det säkra före det osäkra och lägger resistor till +5V på båda, så här t.ex:
Bild

Här är ett exempel där man använder en sockel, man kan ju löda sockeln på det nya rommet och sedan sätta originalrommen i sockeln så att det förblir oskadat.
http://www.nerd-out.com/darrenk/500W/Du ... gyback.htm
Kolla in mitt Fairchild System bild-galleri:
fairchild fairchild fairchild Bild fairchild fairchild fairchild
Användarvisningsbild
e5frog
Moderator
Moderator
 
Inlägg: 2762
Blev medlem: 8 augusti 2007, 18:16
Ort: Älvängen

Nästa

Återgå till PET/C+4/C16/C116/MAX/DTV m.fl.

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Banners

BOA Japon Mediapalatset Nostalgibutiken
Quartex Retro Overlays Retroplay Spel och sånt
Super Motaro Söders Serie & Skivhandel vintagegames.se RG 2016
cron