Varför Commodore 128?

Diskussioner om Commodore 128

Moderatorer: Fanta_gbg, e5frog, stonan, Zlasher

Varför Commodore 128?

Inläggav Redreamer » 9 september 2007, 10:50

Är sugen på en 128 men jag kan inte riktigt komma på varför jag ska ha en. Kikar ibland på tradera och blir lite sugen.
En 128'a med en 1571. Tänk, en dator som kan läsa dubbelsidigt på disketter och som har dubbelt så mycket minne, z80 kompatibel och ett utökat Vic-II chip (typ)
men så kommer alltid den dära tråkiga verkligheten och trampar mig på tårna. Visst jag skulle kunna köpa en och leka lite med men vad skulle jag göra med den som är att använda 128'a delen i datorn. Tja, titta på det däringa snygga demot som gjordes för några år sedan (typ det enda, nästan) Jag kan ju kopiera hela disketter i ett svep utan att behöva vända på dem... Men hur ofta skulle jag göra det? Spel som är uteslutande för 128'a är ju endast ett fåtal, speciellt om man bortser från textäventyren...

hmmm, nja. Om jag säljer mina 64'or och köper en 128'a i stället, då kan det ju vara vettigt för då måste jag ju ha 128'an framme så for jag blir 64'a sugen, men sedan är u problemet med den att den är så mycket större fysisk sett än 64'an, vilket bara resulterar i en onödig klumpighet.

Ok, nu har jag skrivit av mig. Hoppas detta "gnäll" i alla fall har hjälpt mig från att hålla på att suckta efter en dator jag inte behöver..... men så gärna vill ha... paradox? javisst!
It always return one day!
Användarvisningsbild
Redreamer
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1362
Blev medlem: 1 maj 2005, 10:07
Ort: Borås

Re: Varför 128?

Inläggav Zeela » 9 september 2007, 11:10

Redreamer skrev:Är sugen på en 128 men jag kan inte riktigt komma på varför jag ska ha en. Kikar ibland på tradera och blir lite sugen.
En 128'a med en 1571. Tänk, en dator som kan läsa dubbelsidigt på disketter och som har dubbelt så mycket minne, z80 kompatibel och ett utökat Vic-II chip (typ)

Klart du ska ha en 128:a... Den är riktigt trevlig och helt kompatibel med 64:an...

Redreamer skrev:men så kommer alltid den dära tråkiga verkligheten och trampar mig på tårna. Visst jag skulle kunna köpa en och leka lite med men vad skulle jag göra med den som är att använda 128'a delen i datorn. Tja, titta på det
däringa snygga demot som gjordes för några år sedan (typ det enda, nästan)

CP/M! Du kan köra alla möjliga CP/M program på en 128:a... Glöm inte det... Nu finns det väl inte så mycket spel till CP/M men nyttoprogram finns det så det räcker och blir över!


Redreamer skrev: Jag kan ju kopiera hela disketter i ett svep utan att behöva vända på dem... Men hur ofta skulle jag göra det?

Nope, det kan du inte... När du vänder på en disk i en 1541:a så sparar den datat åt fel håll jämfört med hur sida två på en dubbelsidig diskett lagras... Så tyvärr är inte det nåt skäl till att ha en 1571:a. Och du behöver inte ha en 128:a för att använda dubbelsidigheten på en 1571:a det kan du med en 64:a också.


Redreamer skrev:hmmm, nja. Om jag säljer mina 64'or och köper en 128'a i stället, då kan det ju vara vettigt för då måste jag ju ha 128'an framme så for jag blir 64'a sugen, men sedan är u problemet med den att den är så mycket större fysisk sett än 64'an, vilket bara resulterar i en onödig klumpighet.

Men den är snyggare erkänn det :wink:

Redreamer skrev:Ok, nu har jag skrivit av mig. Hoppas detta "gnäll" i alla fall har hjälpt mig från att hålla på att suckta efter en dator jag inte behöver..... men så gärna vill ha... paradox? javisst!

Vi suktar väl alla efter datorer vi inte behöver... Jag suktar efter en SX-64 eller kanske till och med en C65... Dessa behöver jag inte egentligen men det vore så kul att ha en eller ett par :)

// Z
Användarvisningsbild
Zeela
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 845
Blev medlem: 9 maj 2005, 19:11
Ort: Sverige, Åtvldaberg

Inläggav Wonder-Boy » 9 september 2007, 11:11

Köp en bara om du kan få den billigt. Det kanske kan vara lättare att få plats med en 128D eftersom man kan ställa monitorn på den. Anledningen till att jag köpte en C128 var att jag var (är) nyfiken på Basic 7.0.
╔═╦╗╔╦╗
║╔╣╚╣║║
║╚╣║╠╗║
╚═╩═╝╚╝
Användarvisningsbild
Wonder-Boy
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 954
Blev medlem: 4 februari 2006, 13:18
Ort: Uppsala

Inläggav Redreamer » 9 september 2007, 11:21

Ni gör det inte löätt för mig!!!

Jag vill, men vill ändå inte!

:wink:

Jaja, får la se.
Kommer jag över en lite billigt så blir det nog en... Jippi!!! 8)
It always return one day!
Användarvisningsbild
Redreamer
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1362
Blev medlem: 1 maj 2005, 10:07
Ort: Borås

Inläggav Redreamer » 9 september 2007, 11:32

Gick in på commodorianens 128'a sidor.....
Fasen oxå, nu vill jag verkligen ha en....

Men det är mestadels assembler som är kul på dessa 8-bitare
så jag måste få lite tid att börja pilla med sådant igen...

Hur kan 64'an komma åt sida B på en 1571 då? Gör den det automatiskt eller
måste man ge något kommando?
It always return one day!
Användarvisningsbild
Redreamer
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1362
Blev medlem: 1 maj 2005, 10:07
Ort: Borås

Inläggav Wonder-Boy » 9 september 2007, 11:33

En SX-64 skulle jag nog vilja ha, men C16 och +4 bryr jag mig inte om. VIC-20 och C128 har jag för att de är så nära släkt med Commodore 64:an och så har jag nostalgiska band till dem. Men jag kommer nog inte att fördjupa mig så mycket i dem. Och man kan inte heller ha allting framme. Commodore 64 är ändå mest intressant.

@Zeela

Kan du tipsa om något användbart CP/M-program? Jag har aldrig testat det.
╔═╦╗╔╦╗
║╔╣╚╣║║
║╚╣║╠╗║
╚═╩═╝╚╝
Användarvisningsbild
Wonder-Boy
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 954
Blev medlem: 4 februari 2006, 13:18
Ort: Uppsala

Inläggav d0c » 9 september 2007, 11:48

Wonderboy skrev:En SX-64 skulle jag nog vilja ha, men C16 och +4 bryr jag mig inte om. VIC-20 och C128 har jag för att de är så nära släkt med Commodore 64:an och så har jag nostalgiska band till dem. Men jag kommer nog inte att fördjupa mig så mycket i dem. Och man kan inte heller ha allting framme. Commodore 64 är ändå mest intressant.

@Zeela

Kan du tipsa om något användbart CP/M-program? Jag har aldrig testat det.


sjekk ut tråden her, så finner du noe...
http://folkvagn.commodore64.org/phpbb/v ... .php?t=778
Användarvisningsbild
d0c
C64-entusiast
C64-entusiast
 
Inlägg: 3730
Blev medlem: 3 maj 2005, 11:38
Ort: Norge

Inläggav bjorn a » 9 september 2007, 11:50

Ja, jag kör ju BARA 128:an (nästan :wink: )

Här är roliga saker med 128:an:

Basic 8.0 med 80-col grafik
Abacus Basic-128 som gör om Basic till maskinkod
Geos 128 i 80-col läge
Lite 128:a spel
CP/M & 64-läge
Roligare att programmera i Basic 7 (alt. 8) än i 2.0
Snabbare, mer minne, snabbare med att ladda från disketter..

Har man en 128:a behöver man ju (nästan) ingen 64:a..

/bjorn a
/bjorn a

Alltid i 128:a läge..
bjorn a
Erfaren gesäll
Erfaren gesäll
 
Inlägg: 212
Blev medlem: 2 oktober 2006, 19:25
Ort: Stockholm - Vallentuna

Inläggav plr64 » 9 september 2007, 14:22

Det är schysst att folk verkligen sitter o leker i C128-läget än. Själv använder jag c64-läget till 95% och har inte lekt med Basic 7.0 på åratal MEN det finns massor med fördelar med en c128 även om du sitter uteslutande i c64-läget!

* Basic 7.0:s DOS är suveränt, bara att trycka F3 & "Directorya upp" disken, sen kan man med lätthet använda kommandon som SCRATCH, RENAME osv. Klockrent

* C128:an är mer som ett modernt tangentbord, skall du sitta o knattra på den slår den vilken VIC64/C64 som helst i ergonomi!

* Resetknapp på sidan är suveränt!

* Detta kan vara fel av mig men jag har fått intrycket att c128:an är mer driftsäker, alltså lägre förekomst av fel? Det kan ju iofs bero på åldern osv men det finns ju för fan tonvis med defekta c64:or på en defekt c128 (eller?)
Stay Frexx and fight the darkness with snakes! (Hz!)
Användarvisningsbild
plr64
Erfaren mästare
Erfaren mästare
 
Inlägg: 328
Blev medlem: 21 december 2005, 18:50
Ort: Småland

Inläggav Zeela » 9 september 2007, 14:35

Redreamer skrev:Ni gör det inte löätt för mig!!!

Jag vill, men vill ändå inte!

:wink:

Jaja, får la se.
Kommer jag över en lite billigt så blir det nog en... Jippi!!! 8)

Hur billigt? Jag kan ha en över... Skicka ett PM!

// Z
Användarvisningsbild
Zeela
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 845
Blev medlem: 9 maj 2005, 19:11
Ort: Sverige, Åtvldaberg

Inläggav Mr_Hanky » 10 september 2007, 09:07

Klart du ska ha en 128a!
Always look on the bright side of life!
Mr_Hanky
Gesäll
Gesäll
 
Inlägg: 160
Blev medlem: 3 augusti 2005, 22:08
Ort: Askersund

Inläggav Zeela » 10 september 2007, 09:42

Wonderboy skrev:@Zeela

Kan du tipsa om något användbart CP/M-program? Jag har aldrig testat det.

Längst ner på denna sida hittar du massa CP/M program:
http://www.retroarchive.org/cpm/index.html

// Z
Användarvisningsbild
Zeela
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 845
Blev medlem: 9 maj 2005, 19:11
Ort: Sverige, Åtvldaberg

Inläggav Redreamer » 10 september 2007, 14:53

@zeela
Tack för erbjudandet men jag väntar lite. Har inte tid för en
just nu, hur mycket jag än vill ha en....
It always return one day!
Användarvisningsbild
Redreamer
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1362
Blev medlem: 1 maj 2005, 10:07
Ort: Borås

Re: Varför Commodore 128?

Inläggav NumbThumb » 19 december 2014, 23:30

Därför!

Bild
När det begav sig: Commodore 128D med 1084S, Amiga 500
Numera: C64C, A500, A500+, VICE, WinUAE
Off Topic: Intellivision sedan 1986, NES Mini, SNES Mini
Användarvisningsbild
NumbThumb
Lärling
Lärling
 
Inlägg: 79
Blev medlem: 16 mars 2012, 23:55


Återgå till Commodore 128

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Banners

BOA Japon Mediapalatset Nostalgibutiken
Quartex Retro Overlays Retroplay Spel och sånt
Super Motaro Söders Serie & Skivhandel vintagegames.se RG 2016