128 c startar inte

Diskussioner om Commodore 128

Moderatorer: Fanta_gbg, e5frog, stonan, Zlasher

128 c startar inte

Inläggav Tomas4445 » 1 december 2013, 13:06

Till alla som läser detta för att fixa sin egen Commodore.
1. Byt säkringarna.
2. Vänd alla chip åt rätt håll (Några chip i min var vända åt fel håll)
3. Gör rent alla chip från oxid.
4. Läs Ray Carlsens felsökningsguide http://personalpages.tds.net/~rcarlsen/cbm/c128/c128-ic.txt

Dom fyra punkterna var allt som behövdes för mig :-)


___________________________________________________________________________________________________
hej!
jag har en Commodore 128 c som har legat på vinden i ett okänt antal år.
När jag försöker starta den lyser inte power knappen och bilden är svart.
Vet inte om det är Commodoren eller ström kabeln som gör att den inte startar.

Om det är fel på Commodoren, vad kan felet vara då?
Hur mäter man strömmen i kabeln?
Senast redigerad av Tomas4445 9 maj 2014, 20:16, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
Tomas4445
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: 7 oktober 2013, 10:28
Ort: Hudiksvall

Re: 128 c startar inte

Inläggav herdware » 1 december 2013, 15:51

Tomas4445 skrev:Hur mäter man strömmen i kabeln?

Med voltmeter. Pinout -> http://old.pinouts.ru/Power/c128power_pinout.shtml
Du ska ha 5V likström mellan 1 och 4, 9V växelström mellan 3 och 5.
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1481
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: 128 c startar inte

Inläggav Tomas4445 » 2 december 2013, 14:54

I 1 har jag ingen ström, i 3 har jag 2V och i 5 har jag 1V.

Är det enda alternativet att köpa en ny kabel?
Användarvisningsbild
Tomas4445
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: 7 oktober 2013, 10:28
Ort: Hudiksvall

Re: 128 c startar inte

Inläggav herdware » 2 december 2013, 16:57

Det där känns verkligen lustigt. Hur mäter du egentligen?
Sätt multimetern på likström och sätt en probe på pinne 1 och den andra på pinne 4. Vad är resultatet?
Sätt multimetern på växelström och sätt en probe på pinne 3 och den andra på pinne 5. Vad är resultatet?

Är det så du har gjort?

Minns jag rätt när jag säger att det ska finnas en säkring i nätagget?
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1481
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: 128 c startar inte

Inläggav Tomas4445 » 2 december 2013, 18:12

Det var inte så jag gjorde men så här är resultatet nu

På pinne 1 och 4 är resultatet mellan 5 och 6V
På pinne 3 och 5 är resultatet mellan 7 och 8V
Användarvisningsbild
Tomas4445
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: 7 oktober 2013, 10:28
Ort: Hudiksvall

Re: 128 c startar inte

Inläggav herdware » 2 december 2013, 18:42

Då ska ju iaf lysdioden lysa. Prova att slå strömbrytaren distinkt fram och tillbaka flera gånger medan strömkabeln sitter i. Ingen reaktion?
Är strömsladden ordentligt intryckt. Prova att rucka lite på den när du har strömknappen på. Ingen reaktion?

Mät (med strömknappen på) på userporten mellan pin 10 och 11. Där ska du ha 9V växelström.
Har du det så prova att mät likström mellan pin 1 och 2. Där ska du ha 5V.
Resultat?
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1481
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: 128 c startar inte

Inläggav Tomas4445 » 2 december 2013, 20:33

herdware skrev:Då ska ju iaf lysdioden lysa. Prova att slå strömbrytaren distinkt fram och tillbaka flera gånger medan strömkabeln sitter i. Ingen reaktion?
Är strömsladden ordentligt intryckt. Prova att rucka lite på den när du har strömknappen på. Ingen reaktion?

Mät (med strömknappen på) på userporten mellan pin 10 och 11. Där ska du ha 9V växelström.
Har du det så prova att mät likström mellan pin 1 och 2. Där ska du ha 5V.
Resultat?




på userporten mellan pin 10 och 11 hade jag mellan 9 o 10V.
Mellan 1 o 2 hade jag 5V
Användarvisningsbild
Tomas4445
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: 7 oktober 2013, 10:28
Ort: Hudiksvall

Re: 128 c startar inte

Inläggav herdware » 2 december 2013, 23:22

Och lysdioden lyser fortfarande inte? Lysdioden kan ju vara sönder... ovanligt men det händer.
Hur kopplar du in den i TV:n? Kanalsökning? Eller har du skärm? Isf hurdan kabel. Osv osv. Berätta allt om utrustningen.
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1481
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: 128 c startar inte

Inläggav Tomas4445 » 3 december 2013, 11:29

Kan vara Rf kabeln som är sönder.
Jag vet att jag har en Nintendo rf som är sönder men inte svår att laga.
Kommer det att fungera med Nintendo kabeln?
Användarvisningsbild
Tomas4445
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: 7 oktober 2013, 10:28
Ort: Hudiksvall

Re: 128 c startar inte

Inläggav herdware » 3 december 2013, 19:00

Varför tror du det? Är den fysiskt skadad? Mät kabeln med ohmmeter om du vill veta.

Jag frågar återigen: Har du gjort kanalsökning?
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1481
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: 128 c startar inte

Inläggav Tomas4445 » 4 december 2013, 17:33

Gjorde en kanalsökning och den hittade Commodoren. men jag fick inte fram någon bild :(
Användarvisningsbild
Tomas4445
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: 7 oktober 2013, 10:28
Ort: Hudiksvall

Re: 128 c startar inte

Inläggav herdware » 4 december 2013, 18:28

Och du är säker på att det är commodoren? Dvs, om du drar ut antennkabeln så händer det nåt med bilden?

Händer det något om du trycker in reset-knappen?
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1481
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: 128 c startar inte

Inläggav Tomas4445 » 4 december 2013, 18:40

Bilden skakar till lite när jag drar ut antennkabeln eller trycker på ström knappen, sen blir den svart.
Användarvisningsbild
Tomas4445
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: 7 oktober 2013, 10:28
Ort: Hudiksvall

Re: 128 c startar inte

Inläggav herdware » 4 december 2013, 20:07

herdware skrev:Händer det något om du trycker in reset-knappen?


Blir det någon skillnad om du håller in Commodore-knappen när du startar?

Läs Ray Carlsens felsökningguide: http://personalpages.tds.net/~rcarlsen/cbm/c128/c128-ic.txt
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1481
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: 128 c startar inte

Inläggav Tomas4445 » 4 december 2013, 20:50

Hände inget när jag höll in commodore knappen när jag startade.
Jag har googlat runt lite på letat efter lösningar står det att svart skärm kan betyda att något på insidan är sönder.
Användarvisningsbild
Tomas4445
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: 7 oktober 2013, 10:28
Ort: Hudiksvall

Nästa

Återgå till Commodore 128

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Banners

BOA Japon Mediapalatset Nostalgibutiken
Quartex Retro Overlays Retroplay Spel och sånt
Super Motaro Söders Serie & Skivhandel vintagegames.se RG 2016