Defekt 128c

Diskussioner om Commodore 128

Moderatorer: Fanta_gbg, e5frog, stonan, Zlasher

Defekt 128c

Inläggav Tomas4445 » 17 mars 2014, 19:02

Hur mycket kan en defekt :commodore: 128c vara värd?

Har gjort lite felsökning som visar att något chip på insidan är sönder :x :cry:

Jag har Commodoren, strömkabel och en datasette 1530.
Användarvisningsbild
Tomas4445
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: 7 oktober 2013, 10:28
Ort: Hudiksvall

Re: Defekt 128c

Inläggav Chrille64 » 18 mars 2014, 10:48

Tomas4445 skrev:Hur mycket kan en defekt :commodore: 128c vara värd?

Har gjort lite felsökning som visar att något chip på insidan är sönder :x :cry:

Jag har Commodoren, strömkabel och en datasette 1530.


Har läst din tråd ang. din Commodore 128 som inte ville starta och tycker du har gett upp för lätt ;)

Om den meningen ändå inte övertygar dig om att försöka få igång den så är svaret: Det beror på lite vad som är fel faktiskt.

Nu vet ju "vi" att den är sönder och frågan är ju då; Hur mycket sönder?

Som reservdelsdator skulle jag tippa på mellan 200 - 400.

Kanske någon som har bättre koll på marknadsvärdet utav trasiga maskiner?

Mvh.
Christian
Användarvisningsbild
Chrille64
Erfaren gesäll
Erfaren gesäll
 
Inlägg: 204
Blev medlem: 1 mars 2013, 13:45
Ort: Malmö

Re: Defekt 128c

Inläggav Tomas4445 » 18 mars 2014, 14:09

Jag har läst Ray Carlsen´s felsökningsguide och läst att det kan vara fel på:

Någon av dom två Microprocessorerna,
Memory Management Unit,
Programable Logic Array
eller RAM interface.

Jag vet inte hur man felsöker dessa chip eller vart man kan köpa nya.

Men om jag får hjäl kan jag säkert fixa den :D
Användarvisningsbild
Tomas4445
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: 7 oktober 2013, 10:28
Ort: Hudiksvall

Re: Defekt 128c

Inläggav Chrille64 » 18 mars 2014, 14:40

Tomas4445 skrev:Jag har läst Ray Carlsen´s felsökningsguide och läst att det kan vara fel på:

Någon av dom två Microprocessorerna,
Memory Management Unit,
Programable Logic Array
eller RAM interface.

Jag vet inte hur man felsöker dessa chip eller vart man kan köpa nya.

Men om jag får hjäl kan jag säkert fixa den :D


Det man alltid ska kolla är så att det är rätt spänningar till olika kretsar.
Om en krets är sönder eller om någon komponent t.ex. kondig är slnder får du oftast fel spänning på olika punkter.

Börja med att mätta spänningar på olika platser i datorn och jämför med vad det ska vara egentligen :)

/C.
Användarvisningsbild
Chrille64
Erfaren gesäll
Erfaren gesäll
 
Inlägg: 204
Blev medlem: 1 mars 2013, 13:45
Ort: Malmö

Re: Defekt 128c

Inläggav Tomas4445 » 18 mars 2014, 19:38

Läste på ett forum att mycket oxid på chip-pinnarna kan hindra chipen från att fungera.

Så jag kollade på min Commodore som jag upptäckte hade oxid på alla chip :shock:

Kan man ta bort oxiden med hjälp av aceton?
Användarvisningsbild
Tomas4445
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: 7 oktober 2013, 10:28
Ort: Hudiksvall

Re: Defekt 128c

Inläggav Chrille64 » 20 mars 2014, 08:20

Tomas4445 skrev:Läste på ett forum att mycket oxid på chip-pinnarna kan hindra chipen från att fungera.

Så jag kollade på min Commodore som jag upptäckte hade oxid på alla chip :shock:

Kan man ta bort oxiden med hjälp av aceton?


Stämmer bra. Aceton ska du helst inte använda eftersom de "oftast" innehåller oljor som lämnar rester.

Kemiskt rena saker fungerar. Läs denna tråden:

http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp ... C_ID=81174

/C.
Användarvisningsbild
Chrille64
Erfaren gesäll
Erfaren gesäll
 
Inlägg: 204
Blev medlem: 1 mars 2013, 13:45
Ort: Malmö

Re: Defekt 128c

Inläggav Tomas4445 » 20 mars 2014, 14:35

Min bror tycker att alla chip borde omprogrameras. Han känner någon som vet hur man gör.
Men först så måste jag leta upp någon sorts fil (eprom) som ska vara i chipen.

Googlade lite och hitta några filer som var i .bin format, Kan det vara rätt? Vill inte skicka iväg chipen med
fel filer.
Användarvisningsbild
Tomas4445
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: 7 oktober 2013, 10:28
Ort: Hudiksvall

Re: Defekt 128c

Inläggav Chrille64 » 20 mars 2014, 14:44

Tomas4445 skrev:Min bror tycker att alla chip borde omprogrameras. Han känner någon som vet hur man gör.
Men först så måste jag leta upp någon sorts fil (eprom) som ska vara i chipen.

Googlade lite och hitta några filer som var i .bin format, Kan det vara rätt? Vill inte skicka iväg chipen med
fel filer.


Jag får intrycket av att du gör lite hur som helst istället för de konkreta förslag som folk, som faktiskt vet vad dom gör, ber dig göra :P

FInns ingen poäng i att försöka hjälpa dig om du inte vill ha hjälp ;)

/C.
Användarvisningsbild
Chrille64
Erfaren gesäll
Erfaren gesäll
 
Inlägg: 204
Blev medlem: 1 mars 2013, 13:45
Ort: Malmö

Re: Defekt 128c

Inläggav Tomas4445 » 20 mars 2014, 21:04

Jag får intrycket av att du gör lite hur som helst istället för de konkreta förslag som folk, som faktiskt vet vad dom gör, ber dig göra :P

FInns ingen poäng i att försöka hjälpa dig om du inte vill ha hjälp ;)

/C.



Det är mitt fel att folk får ett intyck av att jag stuntar i vad dom säger att jag ska göra :| .

Det är för att jag oftast måste vänta lite innan jag kan testa saker som ni tycker att jag ska göra.

Jag har inte multimetern hemma så att jag kan mäta spänningen i kretsarna och jag måste
köpa något som kan hjälpa mot oxiden (Tänkte gå och köpa det i morgon).

Eftersom det kan vara så många olika saker som är fel så börjar jag alltid att söka efter andra
fel medans...
Användarvisningsbild
Tomas4445
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: 7 oktober 2013, 10:28
Ort: Hudiksvall

Re: Defekt 128c

Inläggav Chrille64 » 21 mars 2014, 13:13

Tomas4445 skrev:Eftersom det kan vara så många olika saker som är fel så börjar jag alltid att söka efter andra
fel medans...


Gör inte det :) Ha tålamod. Börja alltid med det som är mest relevant. När detta är gjort börjar du med dom tyngre sakerna som t.ex. att byta chips. :)

Inget illa menat men att hålla på och programmera om chip när det kanske falerar i spänning någonstans, det hjälper dig inte ett dugg :)

HA TÅLAMOD ;)

/C.
Användarvisningsbild
Chrille64
Erfaren gesäll
Erfaren gesäll
 
Inlägg: 204
Blev medlem: 1 mars 2013, 13:45
Ort: Malmö

Re: Defekt 128c

Inläggav e5frog » 3 april 2014, 18:46

Har aldrig hört talas om att man använt aceton mot oxidation, antingen polerar man bort det eller så lägger man på något medel som är särskilt avsett för av-oxidering t.ex. diverse elektroniksprayer. Är man bekymrad över rester kan man ju köpa en liter isopropanol på Biltema och vaska ordentligt efteråt.

Om jag är lat så kör jag med en fin stål- eller mässingborste i "Dremeln" om jag inte råkar ha någon snällare sort - såvida det inte är silveroxid (svart), det kan man ju få bort med varmt saltvatten och en bit aluminiumfolie.
Kolla in mitt Fairchild System bild-galleri:
fairchild fairchild fairchild Bild fairchild fairchild fairchild
Användarvisningsbild
e5frog
Moderator
Moderator
 
Inlägg: 2761
Blev medlem: 8 augusti 2007, 18:16
Ort: Älvängen

Re: Defekt 128c

Inläggav Tomas4445 » 8 maj 2014, 13:08

NU FUNGERAR DEN!

Jag tog bort det mesta av oxiden och bytte säkringar igen, sen fungerar den :D

Nu fattas bara en joystick sen ska jag spela ikari warriors och karate champ.
Användarvisningsbild
Tomas4445
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: 7 oktober 2013, 10:28
Ort: Hudiksvall


Återgå till Commodore 128

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Banners

BOA Japon Mediapalatset Nostalgibutiken
Quartex Retro Overlays Retroplay Spel och sånt
Super Motaro Söders Serie & Skivhandel vintagegames.se RG 2016