hjäääälp...

Diskussioner om Commodore 128

Moderatorer: Fanta_gbg, e5frog, stonan, Zlasher

hjäääälp...

Inläggav rebels » 22 augusti 2014, 14:34

https://www.dropbox.com/s/j1fo9mugwdzgi ... 152405.jpg

Hej.

Vore mycket tacksam för hjälp. Tog net 128an från vinden och tänkte spela lte. Såg att en kabel släppt i trafon och lödde fast den. När jag slår på datorn blir bilden som i länken. Vad kan va fel?? Mvh Mattias
rebels
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: 22 augusti 2014, 14:14

Re: hjäääälp...

Inläggav rebels » 22 augusti 2014, 17:00

https://www.dropbox.com/s/j1fo9mugwdzgihr/20140822_152405.jpg
rebels
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: 22 augusti 2014, 14:14

Re: hjäääälp...

Inläggav e5frog » 22 augusti 2014, 19:43

Lödade du den på rätt ställe? Inget annat som lossnat?
Kolla in mitt Fairchild System bild-galleri:
fairchild fairchild fairchild Bild fairchild fairchild fairchild
Användarvisningsbild
e5frog
Moderator
Moderator
 
Inlägg: 2763
Blev medlem: 8 augusti 2007, 18:16
Ort: Älvängen

Re: hjäääälp...

Inläggav rebels » 23 augusti 2014, 17:33

Jadå.. den sitter där den ska nu. Och inget mer som lossatvvad jag kan se. Undrar även om en trafo till c64.. något som är svårt att få tag på?
rebels
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: 22 augusti 2014, 14:14

Re: hjäääälp...

Inläggav e5frog » 23 augusti 2014, 22:27

Är det inte en vanlig platt C128?

Hur kunde du se att en sladd släppt i trafon?

Hur många gånger har du försökt starta om?
Likadant oavsett om du startar i C64 eller C128 läge?

Kika här:
http://personalpages.tds.net/~rcarlsen/ ... %20REPAIR/

Finns mer tips här:
http://personalpages.tds.net/~rcarlsen/cbm/c128/


U14 & 15 74LS257 logic, RAM interface
Can cause blank screen. Partial failure can cause abnormal bytes
free at startup or "garbage" screen (lots of odd characters).

U38 THRU U45 8 RAM chips (4164) in Bank 0 (used in 64 and 128 modes)
U46 THRU U52 8 RAM chips (4164) in Bank 1 (used in 128 mode only)
4 RAM chips (4464) in later C128DCR (USA version).
Blank screen, no border. Shorted chips may get hot. Will sometimes
produce "garbage" screen, abnormal number of bytes free (check also U14
and U15) or "out of memory" error on startup screen, and program crashes
when loading (depends on what part of memory is bad).


Kolla så socklade chip sitter i ordentligt, leta efter tecken på läckande kondensatorer...
Kolla in mitt Fairchild System bild-galleri:
fairchild fairchild fairchild Bild fairchild fairchild fairchild
Användarvisningsbild
e5frog
Moderator
Moderator
 
Inlägg: 2763
Blev medlem: 8 augusti 2007, 18:16
Ort: Älvängen

Re: hjäääälp...

Inläggav rebels » 24 augusti 2014, 18:05

Det lustiga är att det blir lite olika ibland blir skärmen helt svart när jag startar, ibland en konstig grön bakgrund och ibland enligt bilden.

Hur startade jag upp den i c64 mode? Går det utan att skriva go64? Har helt glömt..
rebels
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: 22 augusti 2014, 14:14

Re: hjäääälp...

Inläggav e5frog » 24 augusti 2014, 18:09

Man håller väl nere C= knappen medan man slår på strömmen.
Kolla in mitt Fairchild System bild-galleri:
fairchild fairchild fairchild Bild fairchild fairchild fairchild
Användarvisningsbild
e5frog
Moderator
Moderator
 
Inlägg: 2763
Blev medlem: 8 augusti 2007, 18:16
Ort: Älvängen

Re: hjäääälp...

Inläggav rebels » 25 augusti 2014, 00:11

hjälper inte tyvärr.. samma skit..
rebels
Nybörjare
Nybörjare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: 22 augusti 2014, 14:14

Re: hjäääälp...

Inläggav e5frog » 25 augusti 2014, 00:31

Ja... hittar man inget uppenbart får man börja byta delar, ram och ram interface var väl förslagen. Eller sälj den och köp en som funkar.

Har du mätt spänningarna från nätdelen så du vet att de är OK?
Kolla in mitt Fairchild System bild-galleri:
fairchild fairchild fairchild Bild fairchild fairchild fairchild
Användarvisningsbild
e5frog
Moderator
Moderator
 
Inlägg: 2763
Blev medlem: 8 augusti 2007, 18:16
Ort: Älvängen

Re: hjäääälp...

Inläggav Freebo » 28 augusti 2014, 09:57

Fick du rätt bild innan du började löda? På mina C64or ser det ut så där när PLA-chippet är defekt eller behöver re-seatas
Användarvisningsbild
Freebo
Erfaren lärling
Erfaren lärling
 
Inlägg: 135
Blev medlem: 26 februari 2010, 13:39


Återgå till Commodore 128

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Banners

BOA Japon Mediapalatset Nostalgibutiken
Quartex Retro Overlays Retroplay Spel och sånt
Super Motaro Söders Serie & Skivhandel vintagegames.se RG 2016
cron