Bildkabel

Diskussioner om Commodore 128

Moderatorer: Fanta_gbg, e5frog, stonan, Zlasher

Bildkabel

Inläggav bjonte » 26 oktober 2014, 17:24

Nu har jag äntligen fått ändan ur vagnen och byggt en Scartkabel till C128:an.

Bild

Det tog några timmar eftersom jag inte är den bäste på hårdvara. Jag följde i princip receptet på http://www.softwolves.pp.se/cbm/maskinvara/scart.en.html och det funkade fint. Jag använde ström från userporten för att få 2.5V, som indikerar att RGB ska användas i stället för kompositvideo. Jag hade ett vridmotstånd på 100Ohm mellan 5V och blankingpinnen för att lösa detta.

Med brytaren växlar jag mellan 40- och 80-kolumner. 80-kolumnersbilden är ok men 40-kolumnersbilden är lite sämre för 80-kolumnersbilden blöder igenom något. Det stör mig inte så mycket eftersom jag kan koppla in min s-video-kabel ifall det kniper. Jag är mest intresserad av att kunna köra 80-kolumnersläget.

Nu är jag rätt peppad på att skriva något till C128:an!
Användarvisningsbild
bjonte
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1858
Blev medlem: 17 april 2006, 23:12

Re: Bildkabel

Inläggav herdware » 26 oktober 2014, 17:51

Vi vill förstås se lite screenshots. 8)
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1418
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: Bildkabel

Inläggav bjonte » 26 oktober 2014, 17:53

Det är förståeligt. Dessvärre ser färgerna sämre ut än i verkligheten om jag tar bilder med telefonen. Jag ska se om det funkar bättre med en riktig kamera.
Användarvisningsbild
bjonte
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1858
Blev medlem: 17 april 2006, 23:12

Re: Bildkabel

Inläggav bjonte » 26 oktober 2014, 18:13

Jodå, det blev mer representativt med en riktig kamera. Notera att jag inte har någon referenspalett så jag har inte skruvat för att få en mer perfekt palett.

Bild

Här kan man se blödningen från 80-kolumnersläget.

Bild
Användarvisningsbild
bjonte
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1858
Blev medlem: 17 april 2006, 23:12

Re: Bildkabel

Inläggav herdware » 26 oktober 2014, 18:44

Den där genomblödningen är ju intressant (om än störande). Undrar om alla som byggt den här har den?
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1418
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: Bildkabel

Inläggav bjonte » 26 oktober 2014, 20:55

Det kan ju bero på lite olika saker. Jag har inte gjort något direkt försök att skärma något så det går säkert att minska detta om man jobbar på det. Jag kommer inte att lägga tid på det för jag är nöjd med 80-kolumnersläget.
Användarvisningsbild
bjonte
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1858
Blev medlem: 17 april 2006, 23:12

Re: Bildkabel

Inläggav e5frog » 28 oktober 2014, 00:55

På mina C64:or har jag 5V på en av de översta pinnarna i A/V-uttaget, den kan vara smidig att använda.

Jag brukar föredra flervarviga trimpottar till sådant här, det ger lite mer finjusteringsmöjligheter.

Om man har en WS-TV så är det också smidigt att lägga 9,5-12V på scart pin 8 för att slå på 4:3 läge, antingen petar man i en DC-DC omvandlare, spänningsdubblare eller kanske gör sig lämplig spänning från 9VAC på user porten. Men har man en riktig TV så slipper man ju det. ;-)

Har du inte kört med skärmad kabel?
Kolla in mitt Fairchild System bild-galleri:
fairchild fairchild fairchild Bild fairchild fairchild fairchild
Användarvisningsbild
e5frog
Moderator
Moderator
 
Inlägg: 2761
Blev medlem: 8 augusti 2007, 18:16
Ort: Älvängen


Återgå till Commodore 128

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Banners

BOA Japon Mediapalatset Nostalgibutiken
Quartex Retro Overlays Retroplay Spel och sånt
Super Motaro Söders Serie & Skivhandel vintagegames.se RG 2016