128D Krånglar

Diskussioner om Commodore 128

Moderatorer: Fanta_gbg, e5frog, stonan, Zlasher

128D Krånglar

Inläggav Stevestevesson » 20 mars 2015, 23:18

Helt otroligt... där fick jag för att jag skröt om att den funkade så bra ... :(
Nu får jag ingen boot up..jag hör disk driven gå kontinuerligt ...ingen grön led indikering...
Direkt när jag slår på den så börjar driven bara gå kontinuerligt men som sagt den bootar inte.
Några idéer om var man ska börja?
Tack på förhand
Användarvisningsbild
Stevestevesson
Lärling
Lärling
 
Inlägg: 50
Blev medlem: 13 januari 2012, 21:18
Ort: Småland

Re: 128D Krånglar

Inläggav herdware » 21 mars 2015, 07:55

Spontant skulle jag gissa på att den saknar 5V och bara 12V kommer från nätagget. Mät det först.
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1481
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: 128D Krånglar

Inläggav Stevestevesson » 21 mars 2015, 10:39

Tack herdware för tipset!
Verkar som du är något på spåren där...5-Volten verkar inte riktigt vara med ut från spänningsdelen...har bara typ 0.6 V när jag mäter upp den :(
Säkringarna är hela..
Antar att jag får ta bort hela spänningsdelen och undersöka lite mer noggrant.
Användarvisningsbild
Stevestevesson
Lärling
Lärling
 
Inlägg: 50
Blev medlem: 13 januari 2012, 21:18
Ort: Småland

Re: 128D Krånglar

Inläggav Stevestevesson » 22 mars 2015, 20:32

Har inte haft så värst mycket tid att gå djupare nu i helgen, men hann med en liten sväng idag.
Klart är att nånting med spänningsaggregatet är knas..
Plockade ut hela hela aggregatdelen och märkte då att en halvledare (senare identifierad som spänningsregulator..se bild)...monterad på en kylfläns var väldigt varm bara efter att bara ha varit spänningssatt en kort stund.
Hela flänsen och därmed också regultaorbenen ner på kortet satt löst vilket tyder på en brusten lödning..

Just nu är det det som jag tror möjligtvis kan vara felet...värt att chansa på och ett relativt enkelt jobb och en enkel komponent att få tag i.
Det enda som möjligtvis kan vara ett bekymmer är ju om den är trasig och har gett för hög spänning ut är att fler saker har tagit skada nedströms..men det återstår att se.
Bilagor
C128DVreg kopia.jpg
Användarvisningsbild
Stevestevesson
Lärling
Lärling
 
Inlägg: 50
Blev medlem: 13 januari 2012, 21:18
Ort: Småland

Re: 128D Krånglar

Inläggav Redreamer » 22 mars 2015, 21:28

Mät mellan secundärspänning och GND också. Så du vet att du har rimlig last. Så ingen konding blivit skadad och börjat leda....
It always return one day!
Användarvisningsbild
Redreamer
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1423
Blev medlem: 1 maj 2005, 10:07
Ort: Borås

Re: 128D Krånglar

Inläggav Stevestevesson » 25 mars 2015, 10:29

@Redreamer
Jajemän...mäter o mäter :D
Problemet är lite att jag inte har tillräcklig bra mätutrustning...så allt blir lite grovt.
Jag har beställt o tänker byta både spänningsregulatorn och transistorn som jag tror är en D45H2 den sitter mitt emot spänningsregulatorn på sekundärsidan på "5-voltslingan"...en del som pekar på att det kan vara något med den också..
Var lite svårt att hitta schema på det...finns tydligen flera DCR varianter med olika spänningsdelar.
Som sagt..blir att chansa lite, går det så går det ...
Användarvisningsbild
Stevestevesson
Lärling
Lärling
 
Inlägg: 50
Blev medlem: 13 januari 2012, 21:18
Ort: Småland

Re: 128D Krånglar

Inläggav Stevestevesson » 10 april 2015, 20:55

Nja...går sådär...grymt frustrerande..
Jag labbade med mitt aggregat o bytte b.l.a spänningsregulatorn...fick det inte att funka..men hade ingen tid direkt att lägga ner på det...hade tänkt ge mig på att byta kodningarna..men så jag hittade ett nytt aggregat på ebay och tänkte att jag skulle göra det smidigt för mig...( ganska dyr var den oxå..)
Får hem det...inte ett liv :(
Eventuellt får jag reklamera det..
...men om vi tar det från början och lite enkelt...
Om jag mäter spänningen ut från aggregatet på kontakten på bilden..vad ska jag ha för spänningar ut och mellan vad (Utan last)?

Är det någon som kan hjälpa mig med det så vore jag väldigt tacksam...
Vägrar ge upp den den här...den ska bara igång :D
Tack på förhand!
Bilagor
Spänningsagg.C128DCR.JPG
Användarvisningsbild
Stevestevesson
Lärling
Lärling
 
Inlägg: 50
Blev medlem: 13 januari 2012, 21:18
Ort: Småland

Re: 128D Krånglar

Inläggav Redreamer » 10 april 2015, 21:07

Du ska ha den spänningen det står om du mäter mellan nolla och respektive spänning (DC).
Om du AC mäter mellan de två växelspänningarna ska du ha 9V... eller kanske 6,4V.... lite osäker på AC spänningen där..
It always return one day!
Användarvisningsbild
Redreamer
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1423
Blev medlem: 1 maj 2005, 10:07
Ort: Borås

Re: 128D Krånglar

Inläggav Stevestevesson » 10 april 2015, 22:00

Redreamer skrev:Du ska ha den spänningen det står om du mäter mellan nolla och respektive spänning (DC).

Stort tack...
När jag jobbade med mitt originalaggregat så hade jag fin 12VDC men ingen 5V...så det är väl det som fortfarande är problemet...
Grejen är att jag tror att det jag faktiskt bytte var 12V regulatorn..och att den halvledaren som sitter mitt emot på ett kylfläns är en 5V regulator...
Jag har haft lite svårt att hitta schema på det, och just den halvledaren är omärkt....men rimligtvis så borde det vara så...
Jag ska försöka fixa fram en ny regulator för 5-volten o se hur det går.
Återigen..tack för hjälpen och det snabba svaret.
Användarvisningsbild
Stevestevesson
Lärling
Lärling
 
Inlägg: 50
Blev medlem: 13 januari 2012, 21:18
Ort: Småland

Re: 128D Krånglar

Inläggav Stevestevesson » 17 april 2015, 22:12

It's Alive !!
Oj oj...det här satt långt inte..men här kan ni se en riktigt efterlängtad boot up skärm :D :

Boot up.JPG


Som sagt riktigt kämpigt...det aggregatet som jag köpte funkade ju inte..kollade närmare på det o såg att det antagligen hade fått sig en rejäl smäll troligtvis i frakten..så anslutningarna från trafon ner på kortet hade släppt på tre punkter..både primär och sekundärsidan:

Trafo.JPG


Lite svårt att hitta lödpunkter för att fixa detta men fick till det till slut...inte snyggt men det funkar:

Psu.jpg


Så jäkla skönt att få det att funka ...
Nu råkar jag ju bara ha ett spänningsaggregat till övers som jag får jobba vidare på nån gång framöver.. :D

Tack till Redreamer och herdware som pekade i rätt riktning :D
Ha det gott och trevlig helg!!
Användarvisningsbild
Stevestevesson
Lärling
Lärling
 
Inlägg: 50
Blev medlem: 13 januari 2012, 21:18
Ort: Småland

Re: 128D Krånglar

Inläggav herdware » 17 april 2015, 22:19

\o/
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1481
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: 128D Krånglar

Inläggav Redreamer » 20 april 2015, 05:06

Kul att det gick vägen :)
It always return one day!
Användarvisningsbild
Redreamer
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1423
Blev medlem: 1 maj 2005, 10:07
Ort: Borås


Återgå till Commodore 128

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

Banners

BOA Japon Mediapalatset Nostalgibutiken
Quartex Retro Overlays Retroplay Spel och sånt
Super Motaro Söders Serie & Skivhandel vintagegames.se RG 2016