herdwares äventyr med lödkolv

Diskussioner om hårdvara

Moderatorer: Fanta_gbg, e5frog, stonan, Zlasher

herdwares äventyr med lödkolv

Inläggav herdware » 13 september 2010, 20:32

Mjahapp. Ni har ju antagligen sett reparationen (7406) av VIC20:n samt installationen av JiffyDOS.

Hursomhelst så fick jag 4st 6526 av min nya bästa vän hedning (nåja :wink: ) och igår skulle jag fixa åtminstone en av mina tre* trasiga C64C. Efter mycket besvär så hade jag lött bort U2 (6526) och lödde dit en sockel. Funderade först på att bara klippa av benen av chippet för att förenkla men bestämde mig för att 6526 är för värdefulla om det nu inte skulle vara fel på den.
Satte dit en av CIA:erna som jag fått. Ingen skillnad :evil: Testade en annan. Testade dessa chip i min C128 för att vara säker på att det inte var nåt fel på dessa chip.
The fuck... tog ju för givet att det var den som det var fel på eftersom det är den som tydligen sköter seriebussen.
Bytte ut U22 (7406) och U23 (74LS14) eftersom jag hade dessa chip hemma. Ingen skillnad. Började studera
http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/schematics/computers/c64/250469-rev.A-left.gif och såg att /FLAG från U1 (6526) gick till /SRQ och CASS READ!? Bitch! Testade att ladda en kassett jag vet fungerar i den. Fungerade inte.
Tänkte att jag ska f-n inte ge mig nu utan lödde bort U1 också. Börjar bli trött i ögonen nu (för att inte säga trött på detta).
Fortfarande ingen skillnad!!! Bild
Det enda jag kan tänka mig nu är dioderna CR9,11,12,14-17 som sitter på seribussen enligt ritning. Dioder hade jag dock inga hemma. Här ger jag officiellt upp med detta moderkort (åtminstone för tillfället). Är det någon som har koll på vilken sorts dioder det är? (Eller vad som annars kan vara fel?)

Jag hade från början tänkt att installera JD i den men plockar istället fram min enda fungerande C64C och installerar det i den istället. För att jävlas så var allting naturligtvis mycket, mycket svårare att löda bort från detta moderkort. Faktiskt har kortet en annan färg än det andra. Jädrigt trött på detta nu och klipper benen på ROM-chippet. Installerar JD och en resetknapp.
Märkte även att bordet inte var på den ultimata höjden utan all denna tid med lödkolven har gett mig ont i ryggen. :|

Inga bilder idag. Det kan komma om jag orkar eller om någon ber om det.

Nästa helg ska jag nog ge mig i kast med den utan markör (U1). Skulle dock inte förvåna mig om det är nåt annat fel på den också :( .

*1) Hänger sig när den gör nåt med seriebussen (hänger sig vid "SEARCHING FOR")
2) Ingen markör.
3) Trasig powerknapp.
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1402
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: herdwares äventyr med lödkolv

Inläggav hedning » 13 september 2010, 21:37

Eh. Är det inte ngn skillnad på 6526A som finns i c64c (de nya moderkorten) och vanliga c64:ans 6526? Vad är det för burk du försöker sätta de du fick av mig i? En med nya moderkortet? Används inte en annan spänning på det moderkortet?

[edit: enligt oberoende expert ska det gå utmärkt att byta 6526]
...::] Genesis Project - Accept No Limits [::...
SX-64, C64GS, silver badge c64, Brödbox, C64C, C64G, Drean C64C, VIC20, Plus/4, C16, C116, C128, C128D, Atari 520 STfm, Atari 1040 ST, Atari Falcon 030, Amiga 500, Amiga 600, Amiga 1200, CDTV.
Användarvisningsbild
hedning
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1852
Blev medlem: 15 mars 2009, 20:33
Ort: Lund

Re: herdwares äventyr med lödkolv

Inläggav sailor » 13 september 2010, 22:15

Sorry om jag upprepar saker du redan vet, men kort och koncist (eller krasst sagt): Problem med att kommunicera med driven är oftast: 6526, 7406 eller dioderna. Dioderna är 1N4148;or.

Kollat att ledningarna är hela efter avlödningen av chippen?
Kollat att seriellporten inte är fysiskt trasig/skadad?

/Jani
Användarvisningsbild
sailor
Lärling
Lärling
 
Inlägg: 48
Blev medlem: 13 september 2005, 23:02

Re: herdwares äventyr med lödkolv

Inläggav herdware » 14 september 2010, 07:17

sailor skrev:Sorry om jag upprepar saker du redan vet, men kort och koncist (eller krasst sagt): Problem med att kommunicera med driven är oftast: 6526, 7406 eller dioderna. Dioderna är 1N4148;or.

6526 och 7406 är bytta. Dioder hade jag inga hemma, det är nästa steg. Var kan man läsa att det är 1N4148? Stod inget på schemat jag läste vilken sorts dioder det var...
Den hänger sig vid "SEARHING FOR" även om ingenting är kopplat till serieporten, om det skulle ge en ledtråd.
Blir väl att beställa från elfa igen... undrar om de har någon minsta summa att beställa för?

sailor skrev:Kollat att ledningarna är hela efter avlödningen av chippen?

Nogrant. Även andra delar av kretskortet som kan tänkas påverka.

sailor skrev:Kollat att seriellporten inte är fysiskt trasig/skadad?

Ja.

@hedning:
A, B eller inget säger bara hur snabba de är. A är (om jag minns rätt) klassade för 2MHz, tomt är klassade för 1MHz.
Jag har faktiskt sett maskiner som har blandade chip i burken från fabrik. :)
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1402
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: herdwares äventyr med lödkolv

Inläggav sailor » 14 september 2010, 08:51

herdware skrev:Var kan man läsa att det är 1N4148? Stod inget på schemat jag läste vilken sorts dioder det var...
Den hänger sig vid "SEARHING FOR" även om ingenting är kopplat till serieporten, om det skulle ge en ledtråd.
Blir väl att beställa från elfa igen... undrar om de har någon minsta summa att beställa för?

På bombjack.org finns servicemanualen. http://www.bombjack.org/commodore/commodore/C64-C64C_Service_Manual_314001-03_(1992_Mar).pdf

Elfa har nog inget minibelopp, men frakt på 30-35kr tror jag.

PM;a din address, såg att jag hade några (nya) dioder här

EDIT: Du har mätt dioderna?

/Jani
Användarvisningsbild
sailor
Lärling
Lärling
 
Inlägg: 48
Blev medlem: 13 september 2005, 23:02

Re: herdwares äventyr med lödkolv

Inläggav herdware » 14 september 2010, 15:49

sailor skrev:EDIT: Du har mätt dioderna?

Nej, jag gjorde aldrig det eftersom jag inte hade några hemma.
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1402
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: herdwares äventyr med lödkolv

Inläggav herdware » 19 september 2010, 18:19

Jahapp, då var den C64C:n räddad. Tack till sailor för dioderna! Allvarligt så var fyra stycken trasiga (CR14-CR17) :shock: . Undrar vad som hänt med denna innan den kom i min ägo? Måste leta fram diskdriven som följde med denna och reparera den nån dag. Frågan är bara vilken i högen det är. :lol:

Orkar inte ta itu med mer idag men detta är min trasiga utrustning:
1x C64c som saknar markör. (Antagligen CIA1)
1x C64c med trasig powerknapp (Finns på elfa/kjell?)
2x 1541 (En ger "device not present", den andra snurrar hela tiden med lamporna tända)
1x C128 där 1, 8 och - inte fungerar på det numeriska tangentbordet. (Hur är det kopplat egentligen? Jag har nåt svagt minne av att de extra knapparna på C128 inte går genom CIA)
1x C128DCR med trasigt nätaggregat (kanske mer).
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1402
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: herdwares äventyr med lödkolv

Inläggav sailor » 19 september 2010, 18:37

herdware skrev:Jahapp, då var den C64C:n räddad. Tack till sailor för dioderna!

Well done & np :)

herdware skrev:Orkar inte ta itu med mer idag men detta är min trasiga utrustning:
1x C64c som saknar markör. (Antagligen CIA1)
1x C64c med trasig powerknapp (Finns på elfa/kjell?)
2x 1541 (En ger "device not present", den andra snurrar hela tiden med lamporna tända)
1x C128 där 1, 8 och - inte fungerar på det numeriska tangentbordet. (Hur är det kopplat egentligen? Jag har nåt svagt minne av att de extra knapparna på C128 inte går genom CIA)
1x C128DCR med trasigt nätaggregat (kanske mer).


* "Andy" på elektronikforumet="workingstuff" på tradera har nya powerknappar.
* 1541 med "device not present". Troligt att den ena 6522;an har rykt.
* 1541 som snurrar hela tiden med lampor.. detta fel är lika fint som c64;ns BlackSOD.. Kan vara allt och/eller inget. (har sett logikkrets(ar), ROM , RAM, interna PSUt, cpu6502, via6522, kall-lödningar etc.. )

/Jani
Användarvisningsbild
sailor
Lärling
Lärling
 
Inlägg: 48
Blev medlem: 13 september 2005, 23:02

Re: herdwares äventyr med lödkolv

Inläggav herdware » 19 september 2010, 18:49

sailor skrev:* "Andy" på elektronikforumet="workingstuff" på tradera har nya powerknappar.

Han kallar sig även Andy här.
sailor skrev:* 1541 med "device not present". Troligt att den ena 6522;an har rykt.

Antagligen.
sailor skrev:* 1541 som snurrar hela tiden med lampor.. detta fel är lika fint som c64;ns BlackSOD.. Kan vara allt och/eller inget. (har sett logikkrets(ar), ROM , RAM, interna PSUt, cpu6502, via6522, kall-lödningar etc.. )

Jotack. Jag har läst felsökningsguiden. :| Den står inte här hemma hos mig just nu (precis som C64C:n med trasig powerknapp) pga platsbrist. Jag hittade den för många år sedan på den lokala second hand-butiken tillsammans med en tidig brödburk. Enda gången det har funnits några commodore-saker där. :( HSH så när jag fick hem den så slog jag på strömmen utan att koppla in den till en dator och den startade (till synes) normalt. Det var också enda gången den gjorde det...
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1402
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: herdwares äventyr med lödkolv

Inläggav herdware » 21 september 2010, 16:17

Ännu en C64C räddad. Den som saknade markör.

Lödde bort U1 (6526 CIA) och satte dit en av dem som hedning skickat. Markören kom och allt såg frid och fröjd ut. Kopplade in tgb och en diskdrive för att testa lite. Direkt när jag skulle skriva LOAD "$",8 så märkte jag att det var fel. " funkade inte. Likaväl <-, Q osv. :evil: Började med att byta till en av de andra CIA som hedning skickat (jag hade naturligtvis satt dit en sockel). Samma fel. Jaja, inte så farligt tänkte jag, bara en kallödning eller så. Gick igenom alla lödpunkter (igen, hade kollat noggrant innan tyckte jag). Såg bra ut. Kollade på ritningen och började mäta från tangentbordskontakten till sockel/CIA. Kontakt saknades mellan PA7 och 20 på tgb-kontakt. Lödde om. Ingen skillnad. Felet ligger mao under sockeln någonstans... Aldrig att jag löder bort s-k-i-t-e-n igen. Bygla! Nu fungerade det!

Bild
Tom sockel.

Bild
Ny CIA

Bild
Byglat.
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1402
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: herdwares äventyr med lödkolv

Inläggav hedning » 21 september 2010, 16:21

Gött. Blev svettig där. Tänk om det skulle vara fel på MINA chip? Usch vad smutsigt. Men vad skönt att de inte var trasiga. :D
...::] Genesis Project - Accept No Limits [::...
SX-64, C64GS, silver badge c64, Brödbox, C64C, C64G, Drean C64C, VIC20, Plus/4, C16, C116, C128, C128D, Atari 520 STfm, Atari 1040 ST, Atari Falcon 030, Amiga 500, Amiga 600, Amiga 1200, CDTV.
Användarvisningsbild
hedning
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1852
Blev medlem: 15 mars 2009, 20:33
Ort: Lund

Re: herdwares äventyr med lödkolv

Inläggav herdware » 21 september 2010, 16:31

Ja, det hade varit tråkigt. Nu har jag tre (fungerande) kvar. Slängde inte den jag tog bort. Jag märkte den dock så jag inte gör nåt dumt i framtiden.
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1402
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: herdwares äventyr med lödkolv

Inläggav e5frog » 21 september 2010, 17:02

Vad var det för fel då, tror du (förutom att en uppgradering på kamerafronten kunde önskas) - bana som lossnat vid avlödningen?
Kolla in mitt Fairchild System bild-galleri:
fairchild fairchild fairchild Bild fairchild fairchild fairchild
Användarvisningsbild
e5frog
Moderator
Moderator
 
Inlägg: 2761
Blev medlem: 8 augusti 2007, 18:16
Ort: Älvängen

Re: herdwares äventyr med lödkolv

Inläggav herdware » 21 september 2010, 17:16

Mobilkamera som suger arsle.

Antar att det en bana lossnat eller gått av men det sitter under sockeln och jag tänker inte löda loss den för att titta efter...
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1402
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: herdwares äventyr med lödkolv

Inläggav sailor » 21 september 2010, 17:20

Hur går du tillväga för att löda loss kretsarna?

..inte för att kritisera eller värdera för och nackdelar med det ena eller andra... har själv inget bra sätt att genomföra det på, bara nyfiken.

/Jani
Användarvisningsbild
sailor
Lärling
Lärling
 
Inlägg: 48
Blev medlem: 13 september 2005, 23:02

Nästa

Återgå till Hårdvara

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

Banners

BOA Japon Mediapalatset Nostalgibutiken
Quartex Retro Overlays Retroplay Spel och sånt
Super Motaro Söders Serie & Skivhandel vintagegames.se RG 2016
cron