Tiden före Datatronic

Diskussioner om andra Commodore-datorer än VIC-20, C64, C128 och Amiga

Moderatorer: Fanta_gbg, e5frog, stonan, Zlasher

Tiden före Datatronic

Inläggav carlsson » 11 juni 2018, 22:19

Hogia Data skriver om Kennet Palmestål som tillsammans med Jan Eliasson (*) grundade Janken Minidata, som blev den första återförsäljaren av PET, som vid det laget hade en generalagent vid namn Janic (Machine) AB med 08-nummer, fram tills att det bolaget gick omkull sommaren 1978 och Datatronic tog över agenturen.

Det jag funderar på är vem som låg bakom Janic AB. Malmö Museer har en Commodore-miniräknare som förvärvats från Helge Bratts (1923-2011) dödsbo, med referens till Janic AB. Denne Helge Bratt lär dock ha varit matematiklärare i Lund, inte datorimportör i Stockholm. Möjligen är detta ett blindspår, och Helge köpte helt enkelt miniräknaren från Janic någon gång mellan 1975 och 1978, och sparat dokumentation som gör att museet taggar objektet sålunda.

Anledningen att jag funderar är att jag hört en historia att en av anledningarna att den svenska Commodore-agenturen hamnade en viss part var för att ägarens dotter var au pair hos någon höjdare hos Commodore (jag hittar inga födelseår på Sam, Leonard och Gary Tramiel, men jag skulle tro att de alla var gamla nog att klara sig utan au pair i slutet av 70-talet). Det är uppenbart att det inte kan handla om Mats Gabrielsson då han är född 1950 och vid 28 års ålder knappast kunde ha en dotter gammal nog för att åka som au pair. Kennet Palmestål är fem år äldre än Mats, men ens vid 33 är det snabbt jobbat om man har en dotter tillräckligt gammal att åka till USA för att jobba som au pair. Skulle då återstå den som låg bakom Janic AB, vilket troligen inte var Helge.

Det kan ju också vara en missuppfattning eller att det inte var den blivande svenska generalagentens ägares dotter, utan dotter till någon annan medarbetare som banat vägen.

(*) Nja, jag tror inte att det är DEN Jan Eliasson! :)

https://www.hogia.se/pcmuseum/texter/ke ... mestal.htm
http://www.kringla.nu/kringla/objekt?re ... ekt/980517
http://carlotta.malmo.se/carlotta-mmus/ ... ect/980517
Användarvisningsbild
carlsson
VIC-20 Guru
VIC-20 Guru
 
Inlägg: 2325
Blev medlem: 10 oktober 2007, 16:24
Ort: Västerås

Re: Tiden före Datatronic

Inläggav bjonte » 13 juni 2018, 17:24

Det här var det inte lätt att hitta information om medelst gängse sökmotorer. Det känns rimligt att Bolagsverket eller kanske Skatteverket skulle sitta på information om vem som registrerat företaget.
Användarvisningsbild
bjonte
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1859
Blev medlem: 17 april 2006, 23:12

Re: Tiden före Datatronic

Inläggav carlsson » 2 juli 2018, 21:17

Vore det lätt skulle jag väl inte öppna en diskussionstråd. :)

Bra tänkt med myndigheter, men jag tror inte att de sparar uppgifter om bolag som lagt ner för mer än 30 år sedan.
Användarvisningsbild
carlsson
VIC-20 Guru
VIC-20 Guru
 
Inlägg: 2325
Blev medlem: 10 oktober 2007, 16:24
Ort: Västerås

Re: Tiden före Datatronic

Inläggav carlsson » 15 maj 2020, 14:48

Ha! Tack vare att KB numera har sitt arkiv öppet för allmänheten fick jag en massa ledtrådar om Janic Machine AB.

Ur Dagens Nyheter 1976-08-17:

JANIC MACHINE AB tillhör med miniräknarprogrammet Commodore de marknadsledande i Sverige. Systerbolaget JANIC BERGEKRANS AB marknadsför i Sveribe bl.a. skinnväskor av egen design och utvecklar under varumärket JANIC. Vi tillhör även här de marknadsledande i Sverige. Likaså är sedan drygt ett år en division för lätt konfektion under snabb uppbyggnad. Bolagens totala försäljning beräknas under 1976 uppgå till ca 35 milj kronor. Verksamheten är organiserad divisionsvis med gemensam administration. Antal anställda ca 25 personer.


De sökte vid tillfället en ekonomichef, och vidare uppgifter lämnades av VD Jan Bergekrans på tel 08-23 40 00. Postadressen var Sveavägen 17, 111 57 Stockholm.

Det förklarar också varför man får så fruktansvärt många träffar på skinnväskor när man söker på KB efter Janic, då de hade bägge verksamheterna.

Redan 1975-10-09 sökte Janic Bergekrans efter ett manligt lagerbiträde med avslutad värnplikt, med kontaktperson Magnus Bergekrans.

I Dagens Nyheter 1975-10-23 sökte Janic Machine AB efter tre hemelektroniksäljare i Stockholm, Göteborg och Malmö. Redan då arbetade de med Commodore miniräknare och ett unikt, komplett system för digital tidmätning med ambitioner att bredda programmet ytterligare med kvalificerade märkesprodukter inom hemelektronikområdet. Kontaktperson för detta var personalansvarig (?) Gunnar Svanborg.

I en radannons i Dagens Nyheter 1976-02-02 sökte de efter en serviceman för elektroniska fickräknare, fortfarande kontaktperson Gunnar Svanborg. Hans namn förekommer även i radannons i Göteborgsposten 1976-08-16 då de sökte efter en student som ville ha ett extraknäck som demonstratör av räknedosor, kvartsur och dylikt.

Första annonsen med en Commodore-räknare i bild skedde i Expressen 1976-02-06 då de marknadsförde Commodore 7919 som "Bäst i klassen" för 225 kr inkl. moms. De påtalade i annonsen att Commodore hittar du där det säljs miniräknare och att var femte miniräknare som säljs i världen är en Commodore.

De annonserade på nytt i Expressen 1977-08-19 och Aftonbladet 1977-08-21 om miniräknare från Commodore. Här kanske KB missar massor, men det låter som ett långt uppehåll på 1,5 år mellan annonserna i dagspressen. Vid det laget hade de bytt telefonnummer till 08-744 50 50, med adress Box 32066, 126 11 Stockholm.

Jag hittade också en annons från Gumperts Bokhandel i Göteborg, november 1977 där bokhandeln saluförde bl.a. klockradio från Janic och bordsräknaren Commodore US 152P vilket tyder på att bokhandeln saluförde flera av Janic produkter.

I Dagens Nyheter 1978-01-19 sökte Janic AB efter en telefonist/receptionist för kortare vikariat. Då stod att de var 15 personer som behövde hjälp med skötseln av deras växel med 20 nummer, samt att bland uppgifterna ingick även maskinskrivning, telexsändning osv. Kontaktperson då var Leif Johansson på 08-744 50 50, vilket är samma nummer som Radio & Television uppgav i sin recension av PET 2001 i nr 3/1978. Vid det datum hade företaget flyttat till Tellusborgsvägen 90-94, Hägersten.

I Dagens Industri 1978-02-28 annonserades PET 2001för 9900 kr exkl. moms, matrisskrivare 9900 kr exkl. moms, IEEE-488 till RS-232 för 2950 kr exkl. moms och extra bandspelare för 990 kr exkl. moms.

I Dagens Nyheter 1978-10-04 var dog sagan slut. Janic AB 556042-3773, förut benämnt Janic Machine AB, därförut benämnt Dammtussen Städservice AB, samt därförut benämnt Aga Molco AB har den 2 oktober 1978 försatts i konkurs vid Stockholms tingsrätt med första borgenärssammanträde 31 oktober.

I Dagens Industri 1978-10-17 förekommer en mer omfattande artikel:

Lena Egefalk skrev:Ackordscentralen kritisk mot agerande i konkurs

Ackordscentralen i Stockholm har för första gången anmält en affärsbank till Bankinspektionen. Det är Uplandsbankens agerande i ett konkursärende som lett till den unika åtgärden.

Orsaken är att en planerad rekonstruktion av företaget Janic AB istället resulterat i att företaget försatts i konkurs på bankens begäran. Banken har tydligen ansett det ovidkommande att en konkurs går ut över övriga borgenärer och de anställda i företaget, påpekar Ackordscentralen i en skrivelse till berörda fordringsägare.

Janic AB råkade i svårigheter efter ett misslyckat försök att introducera minidatorer. I samråd med kreditgivaren Uplandsbanken utarbetades en rekonstruktionsplan för företaget. Banken gick på vissa villkor med på att bl.a. avskriva 1-1,5 Mkr av sin fordran förenad med företagsinteckning som säkerhet. Ett av villkoren för fortsatt stöd var en uppgörelse om ett ackord på 25 procent för de oprioriterade fordringsägarna. Men förutsättningarna för detta ackordsförslag kunde inte uppfyllas. Dels blev en planerad avveckling av delar av rörelsen kostsammare än beräknat. Dels råkade Janic AB ut för en oväntad kundförlust.

För att täcka avvikelserna i den ursprungliga avvecklingsplanen föreslog Ackordscentralen även ett ackord på företagets skatteskuld. Ett skatteackord på 40 procent godtogs av Länsstyrelsen. Från företagets sida hävdas att man tack vare detta resultatmässigt uppfyllt överenskommelsen med banken. Denna uppfattning delas av Ackordscentralen. Men banken förklarade sig inte längre vara bunden av sitt åtagande om avskrivning.

Mot bankens protester fastställdes ackordet vid Stockholms Tingsrätt. Banken ingav då en konkursansökan mot bolaget. Eftersom banken också dragit in de krediter som var en förutsättning för ackordet blev konkursen ett faktum. Enligt bankens tidigare beräkningar riskerade man en totalförlust på minst 2 Mkr vid en konkurs. Företaget och Ackordscentralen anser nu att banken troligen i efterhand kommit fram till att förlusten skulle bli mindre än de avskrivningar man tidigare erbjudit sig göra.

"Vi ifrågasätter om bankens förfarande är förenligt med vedertagen banketik och vill därför få ärendet prövat av bankinspektionen", kommenterar Ackordscentralens chef, Sven Åvall. "Det var utomordentligt välvilligt av banken att gå med på den mjuka avvecklingen. Därför är det anmärkningsvärt att banken föredrar en konkurs som drabbar övriga borgenärer, när det visar sig att rekonstruktionen gått bättre än väntat."

Banken anser sig emellertid ha handlat helt korrekt.

"Förutsättningarna för rekonstruktionen har inte uppfyllts", säger Uplandsbankens VD Gunnar Lundh. "Resultatet avvek kraftigt från de uppgjorda planerna. Enligt våra bedömningar fanns det inte längre ekonomiska försättningar för företaget att leva kvar."


Rätt spännande historia att Janic efter att ha varit importör av Commodores miniräknare under flera års tid, började sälja PET 2001 men hade tydligen inte rätt storlek på kostymen eller att marknaden inte riktigt var mogen ännu så det drev dem mot snabb rekonstruktion och konkurs. Det var väl ur konkursboet som Datatronic köpte upp lagret och fixade rättigheterna till Commodore. Sedan är ju frågan om det råder sommar i Stockholm i oktober...
Användarvisningsbild
carlsson
VIC-20 Guru
VIC-20 Guru
 
Inlägg: 2325
Blev medlem: 10 oktober 2007, 16:24
Ort: Västerås

Re: Tiden före Datatronic

Inläggav carlsson » 15 maj 2020, 15:13

Förresten redan 1978-10-25, alltså c:a tre veckor efter att Janic AB satts i konkurs, annonserade Datatronic i Svenska Dagbladet:

DATATRONIC AB säljer konsulttjänster inom data- och textbehandling, Commodore's Personal Computer PET 2001 och skrivservicetjänster samt ansvarar för teknisk service på bl.a. CTM-datorer och Diehl skrivautomater.


De sökte vid det tillfället en serviceingenjör för datorer, skivminnen, printers och skrivautomater (kontaktperson Ingmar Alm), en programmerare/systemman som kan BASIC eller assembler (kontaktperson Stig Lundquist) och en ansvarig för skrivtjänst (kontaktperson Mona Fernelius).

Dagens Industri hade en artikel 1978-11-30 om Basic-programmerade hemdatorer och tog förstås upp marknadsledaren Commodore PET, samt TRS-80 (importerad av Microfuture AB i Stockholm) och Apple II som såldes av Globe Computers. Vid det tillfället fanns även Luxor ABC-80 på marknaden, med beräknade större volymer kommande vinter.

Värt att notera är att PET 2001 med 8K kostade 5800 kr, TRS-80 med 4K kostade 5000 kr eller 5700 kr för en utökad version, Apple II saknade prislapp och ABC-80 kostade 6000 kr, alla priser angivna exklusive moms.

Alltså hade Datatronic inom loppet av nio månader lyckats pressa priset på PET 2001 från 9900 kr + moms i slutet av februari 1978, till 5800 kr + moms i slutet av november, kanske tack vare Commodores egen prispolitik. Det är ju värt att spekulera hur väl Janic AB hade klarat lansering av PET om de kunde sålt den 30% billigare, då kanske de inte behövt ansöka om rekonstruktion och till slut konkurs. Sedan är ju frågan hur övriga produkter sålde, vad hände med skinnväskorna osv?
Användarvisningsbild
carlsson
VIC-20 Guru
VIC-20 Guru
 
Inlägg: 2325
Blev medlem: 10 oktober 2007, 16:24
Ort: Västerås

Re: Tiden före Datatronic

Inläggav carlsson » 15 maj 2020, 16:23

carlsson skrev:vad hände med skinnväskorna osv?

Haha, det var ju lätt att besvara.

HUR ALLT BÖRJADE

Året var 1968 då Ibrahim Saliba importerade Beirutväskan. Den låg helt rätt i tiden och ett stort antal bagar såldes till varuhus och väskbutiker i Sverige. Succén var ett faktum.

Åren gick och fler väskmodeller producerades. I mitten av sjuttiotalet bildade Ibrahim ett aktiebolag tillsammans med Jan Bergekrans. Namnet Sajaco står för Saliba/Janic company. Sajaco hade fötts.


https://sajaco.com/sv/var-historia/

Alltså finns väskdelen av historien om tiden före Datatronic kvar på marknaden.
Användarvisningsbild
carlsson
VIC-20 Guru
VIC-20 Guru
 
Inlägg: 2325
Blev medlem: 10 oktober 2007, 16:24
Ort: Västerås

Re: Tiden före Datatronic

Inläggav herdware » 15 maj 2020, 18:51

Fint gräv! :thumbsup:
Användarvisningsbild
herdware
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1421
Blev medlem: 6 mars 2008, 21:07
Ort: Nordvästra Småland

Re: Tiden före Datatronic

Inläggav carlsson » 15 maj 2020, 19:51

Tack! KB:s onlinearkiv är inte komplett & indexerat, framförallt känns det som rätt mycket nyhetsartiklar saknas men man kan onekligen få fram mycket information som annars inte syns på Internet.
Användarvisningsbild
carlsson
VIC-20 Guru
VIC-20 Guru
 
Inlägg: 2325
Blev medlem: 10 oktober 2007, 16:24
Ort: Västerås

Re: Tiden före Datatronic

Inläggav bjonte » 15 maj 2020, 22:05

Inte dåligt det här!
Användarvisningsbild
bjonte
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1859
Blev medlem: 17 april 2006, 23:12

Re: Tiden före Datatronic

Inläggav carlsson » 3 juni 2020, 21:04

Jag var ute i grevens tid! Den tillfälliga licensen för att söka i arkivet upphörde 31 maj så nu måste man återigen vara forskare och befinna sig på KB för att få tillgång till arkivet. Undrar hur mycket Bonus Copyright Access fick betalt för att hålla arkivet öppet i c:a 2 månader.
Användarvisningsbild
carlsson
VIC-20 Guru
VIC-20 Guru
 
Inlägg: 2325
Blev medlem: 10 oktober 2007, 16:24
Ort: Västerås

Re: Tiden före Datatronic

Inläggav bjonte » 4 juni 2020, 11:43

!
Användarvisningsbild
bjonte
Stormästare
Stormästare
 
Inlägg: 1859
Blev medlem: 17 april 2006, 23:12


Återgå till PET/C+4/C16/C116/MAX/DTV m.fl.

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

Banners

BOA Japon Mediapalatset Nostalgibutiken
Quartex Retro Overlays Retroplay Spel och sånt
Super Motaro Söders Serie & Skivhandel vintagegames.se RG 2016
cron