Från commodore64.se - Datorernas folkvagn
Version från den 11 mars 2010 kl. 21.29 av Bnicke (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Commodore 64-emulatorer

Inledning

Det finns ett antal Commodore 64-emulatorer för olika datorer och operativsystem. De två som är bäst på att emulera en riktig Commodore 64 och som beskrivs på denna sida är VICE och CCS64. VICE och CCS64 är ungefär lika bra när det gäller att fungera som (emulera) en riktig Commodore 64. De är båda så bra att det är extremt sällsynt att ett program inte fungerar.

VICE och CCS64 finns båda i versioner för Windows och MS-DOS. Dessutom finns det versioner av VICE för en hel del andra operativsystem också, bl.a. Linux och Mac OS X.

CCS64 innehåller endast emulator för Commodore 64 medan VICE innehåller emulatorer även för flera andra 8-bitars datorer från Commodore, t.ex. Commodore 128. Däremot finns det inte någon emulator för Commodore 65 i VICE. Den enda emulator som emulerar Commodore 65 är M.E.S.S. Denna emulator finns i versioner för flera olika datorer och operativsystem och den kan emulera en väldig massa system från olika tillverkare, däribland många datormodeller från Commodore.

Det förtjänar att nämnas att det finns C64-emulatorer skrivna i Java. De är visserligen inte lika bra som VICE och CCS64 men fördelen är att man kan gå direkt till en webbsida och spela C64-spel utan att installera någon emulator. JaC64 som du hittar här är en sådan emulator.

Det normala när man använder en emulator är att istället för att ha en diskettstation eller en bandstation kopplad till PC:n så använder man filer i speciella arkivformat som motsvarar disketter och kassetter för Commodore 64. De vanligaste formaten har filändelserna .d64, .t64 och .tap. Dessa format används allmänt av de flesta Commodore 64-emulatorer. En .d64-fil innehåller den data som finns lagrad på en sida på en diskett för diskettstationen Commodore 1541 och .t64- och .tap-filer innehåller den data som finns lagrad på en sida på en kassett för bandstationen Commodore 1530 Datassette. Skillnaden mellan .t64 och .tap är att .t64 bara innehåller den binärdata som finns lagrad på kassetten medan .tap innehåller en exakt representation av hur data lagras på magnetbandet i kassetten (med olika pulsbredder). Detta gör att .tap-filer blir större än .t64-filer men i gengäld kan .tap-filer innehålla en exakt representation av originalkassetter inklusive inladdningsrutiner med bild och ljud.

Både VICE och CCS64 kan emulera en joystick för Commodore 64 antingen genom att använda en PC-joystick eller genom att använda tangentbordet. Det går också att använda en riktig joystick för Commodore 64 genom att använda en speciell adapter (för VICE fungerar detta dock bara i Linux-versionen). Skillnaden mellan en PC-joystick och en joystick för Commodore 64 är att PC-joysticken är analog medan joysticken för Commodore 64 är digital. Att en joystick är analog innebär att den kan meddela till datorn hur mycket man har rört den i en viss riktning. Om en joystick är digital kan den däremot bara meddela till datorn att den har rörts i en viss riktning men inte hur mycket.

Du kanske undrar vilken emulator jag själv använder. Svaret är att jag väldigt sällan använder C64-emulator överhuvudtaget men när jag gör det använder jag VICE (jag har kört VICE under MS-DOS, Windows 98, Windows XP och Linux).

För att få svensk teckenuppsättning i VICE eller CCS64 (för er som är vana vid en Commodore 64 med svenskt tangentbord), klicka på länken nedan:

Om du använder VICE är det sedan bara att ersätta filerna chargen och kernal i katalogen C64 med filerna med samma namn i .zip-filen. Om du använder CCS64 får du byta namn på filerna till Char.rom respektive Kernal.rom och ersätta filerna med dessa namn.

VICE - en Commodore 64-emulator

VICE har utvecklats av en grupp programmerare och är freeware. I motsats till CCS64 finns det versioner av VICE för ganska många olika operativsystem och datorer (alltså inte bara MS-DOS och Windows på PC).

En bra sak med VICE jämfört med CCS64 är att Windows-versionen av VICE uppför sig som ett Windows-program ska göra med vanliga Windows-menyer etc. Jag har inte haft några problem med att starta upp eller köra någon Windows-version av VICE. Jag rekommenderar att man alltid använder den senaste versionen av VICE för det operativsystem man använder.

När det gäller joysticksemuleringen så använder Windows-versionen kalibreringsinställningarna man har gjort i kontrollpanelen för sin PC-joystick. Man kan inte ställa in hur mycket man behöver röra en PC-joystick i olika riktningar för att emulatorn ska registrera att man har rört joysticken. Det gör att man kan behöva röra joysticken ganska mycket i en viss riktning för att emulatorn ska reagera vilket kan vara irriterande. En lösning på detta problem är att använda en joystick som antingen rapporterar inget utslag alls eller fullt utslag till PC:n. En sådan joystick är Competition Pro USB. Det är en joystick som ser likadan ut som den gamla populära joysticken Competition Pro för C64. Även om Competition Pro USB är perfekt för C64-emulatorer på PC så är den dock ganska värdelös för PC-spel där man oftast behöver utslag som ligger mellan inget utslag och fullt utslag.

VICE har bättre emulering av ljud än vad CCS64 har. I VICE kan man ställa in att en metod för ljudemulering som kallas reSID används. Detta kräver mer processorkraft än den vanliga ljudemuleringen men ska med rätt inställningar ge ett ljud som ska bli väldigt likt ljudet från en riktig Commodore 64. Personligen hör jag inte någon skillnad men det kan bero på att jag är omusikalisk. Om man använder reSID så rekommenderar jag att man sätter "Sample method" till "interpolating" ("resample" borde också fungera men har för mig resulterat i att VICE har hackat). Däremot ger "Sample method: fast" enligt min mening sämre ljud än om man inte använder reSID.

Med VICE kan man förutom att använda arkivfiler som motsvarar disketter också använda riktiga Commodore-diskettstationer kopplade till sin PC. VICE kan inte göra detta direkt utan VICE använder sig av programmet CBM4WIN (om man kör Windows) eller CBM4Linux (om man kör Linux) för att göra detta. Man behöver också en XM1541- eller en XA1541-kabel. De precis nämnda programmen och kablarna finns beskrivna på denna sida.

En sak som jag tycker är lite irriterande med Windows-versionen av VICE är att om man kör i helskärmsläge så måste man gå tillbaka till fönsterläge varje gång man vill komma åt menyerna vilket man inte behöver med CCS64 (där man kommer åt menyerna genom att trycka på F9). Det finns dock fler inställningsmöjligheter i VICE än i CCS64.

En annan sak som är irriterande när man kör Windows-versionen av VICE i helskärmsläge är att det är omöjligt att ställa in en upplösning där man får hela C64-skärmen inklusive ramen att precis passa in på bildskärmen (åtminstone har jag inte lyckats). I CCS64 går det däremot bra att göra detta.


CCS64 - en Commodore 64-emulator

CCS64 har svensken Per Håkan Sundell utvecklat helt på egen hand. Han gjorde det från början som ett examensarbete 1995 och han har sedan dess lagt ner massor med tid på att vidareutveckla emulatorn. CCS64 är shareware och det finns versioner både för Windows och för MS-DOS av CCS64 V2.0 Beta. De senaste versionerna (3.X) finns dock bara för Windows.

När det gäller joysticksemuleringen så kan man ställa in hur mycket man behöver röra en PC-joystick i olika riktningar för att emulatorn ska registrera att man har rört joysticken. Detta är bra eftersom man då inte behöver röra joysticken så mycket för att det ska registreras.

En annan bra sak med CCS64 är att när man använder helskärmsläge så går det lätt att ställa in en upplösning som gör att hela C64-skärmen inklusive ramen precis får plats på bildskärmen. Åtminstone fungerar det bra för mig.

Jag har använt version 2.0 Beta både under Windows 98 och Windows XP och det har fungerat bra. En person vid namn Stuart Toomer har gjort en variant av version 2.0 Beta för DirectX 8.0. Denna version är främst avsedd för Windows XP där en del personer har haft problem med den officiella version 2.0 Beta (som främst är gjord för Windows 98). För mig fungerar dock den officiella version 2.0 Beta och Stuart Toomers variant lika bra under Windows XP.

En nackdel med version 2.0 Beta är att det endast går att använda helskärmsläge. Det går alltså inte att köra emulatorn i ett fönster.

Den nyaste versionen av CCS64 är version 3.X. Version 3.X kräver DirectX 9.0. Dessutom stödjs att köra emulatorn i fönsterläge (inte bara i helskärmsläge) liksom för VICE. Spelande över Internet stödjs också och buggrättningar har gjorts.

Jag har försökt starta upp version 3.0 Beta under Windows 98 med DirectX 9.0 men har bara fått felmeddelanden när jag har försökt detta. Jag har också försökt köra version 3.0 Beta under Windows XP. Då har programmet visserligen startat upp riktigt men därefter har det inte fungerat något vidare. Jag har fått knäppningar i högtalarna vid uppstart, vid flyttning och storleksändring av fönstret samt när jag kör spel. I helskärmsläge har det dessutom blivit konstiga färgeffekter. Med andra ord har jag inte fått version 3.0 Beta att fungera tillfredsställande vare sig under Windows 98 eller under Windows XP. Många andra har också haft problem med att köra version 3.0 Beta. Jag har inte provat versioner nyare än 3.0 Beta.

En sak som flera användare av CCS64 har lagt märke till är att den ljusgrå färgen (färg nummer 15 på Commodore 64) är nästan vit. Detta är inte så roligt om man t.ex. kör ett bilspel och vägen ser vit ut istället för grå. Därför rekommenderar jag att man ändrar RGB-värdena för denna färg i emulatorns inställningar, t.ex. till 0xC9C9C9. En annan sak man kan göra istället är att välja något av PAL-skärmlägena (som för övrigt också finns i VICE). Dessa lägen gör att bilden ser ut som på en TV-skärm. Eftersom de flesta som hade en Commodore 64 använde en TV som bildskärm så kan vissa föredra att använda dessa skärmlägen. Personligen tycker jag inte om att använda dem eftersom bilden blir betydligt oskarpare.

Flera personer inklusive jag själv har haft problem med knäppande oljud vid uppstart av CCS64. Om du får sådana problem så prova att ändra inställningen för "Sound device" från "Windows MCI WaveOut" till "Primär ljuddrivrutin". Det hjälpte för mig i CCS64 V2.0 Beta och har även hjälpt för andra.

Inställningarna i CCS64 kommer man åt genom att trycka på F9. Dessa inställningar är i ett C64-program-liknande format vilket kan vara bra om man är en van C64-användare men inte om man är van vid Windows-program där man gör inställningar i menyer överst i fönstret. Överhuvudtaget känns CCS64 mer som ett MS-DOS-program som Per Håkan Sundell har modifierat för att försöka få att fungera under Windows än som ett "äkta" Windows-program. Jag har dock inte provat versioner nyare än 3.0 Beta så detta kan ha förändrats.

En tangentkombination som är speciellt bra att känna till i CCS64 är Alt-X som avslutar programmet (eftersom musen inte fungerar i helskärmsläge så måste man använda tangenter).

Banners

Spel och sånt Super Motaro Game Mediapalatset Quartex Lyret
RGEW 2015 vintagegames.se Level