Från commodore64.se - Datorernas folkvagn
Version från den 5 januari 2011 kl. 23.11 av E5frog (Diskussion | bidrag)
Hoppa till: navigering, sök

Commodore 64 - datorernas folkvagn

Innehåll

Information

Image:cbmlogo.gifImage:vwbeetle_small.gif
Det största diskussionsforumet på skandinaviska om VIC-20, C64, C128 etc.

Mellan åren 1982 (1983 i Sverige) och 1992 (eventuellt 1993 utanför Sverige) såldes åtminstone 14 miljoner Commodore 64-datorer i världen (varav över 200.000 i Sverige) vilket är en minst sagt enastående prestation. Siffran 14 miljoner kommer från nummer 11 av Datormagazin 1993 (som i sin tur fått siffran från tidningen Twin Cities 128/64). Försäljningssiffrorna man hittar ute på nätet ligger oftast högre. En vanlig siffra är 17 miljoner och det är möjligt att det kan stämma. Ibland ser man siffran 22 miljoner. Då har man också räknat in alla Commodore 128:or som sålts (ca 4,5 miljoner) och det är inte helt fel att göra det eftersom C128 hade ett inbyggt C64-läge så C128-ägare kunde använda praktiskt taget alla C64-program och -tillbehör.

Commodore 64 var efterföljaren till den populära hemdatorn Commodore VIC 20 (som såldes mellan 1981 och 1984). Commodore 64 kallades i Sverige till en början VIC 64 av generalagenten för att man ville dra nytta av de försäljningsframgångar som VIC 20 hade haft.

När Commodore 64 började säljas 1982 så hade den grafik och ljud som ansågs vara väldigt bra. Ljudet som producerades av det fantastiska SID-chipet hade ingen tidigare motsvarighet hos hemdatorer. Under de år som Commodore 64 producerades ändrades ytterhöljet för att datorn skulle se modernare ut. Även innandömet ändrades för att det skulle bli billigare att tillverka datorn. Funktionellt sett var det dock exakt samma dator (med bl.a. samma mängd RAM-minne och samma klockfrekvens) som såldes under alla dessa år och det fanns knappast några uppgraderingsmöjligheter att tala om. I dagens läge då datorer är omoderna nästan redan när de kommer ut i butikerna verkar den framgång som Commodore 64 hade minst sagt fantastisk.

Den enorma försäljningsframgång som Commodore 64 hade uppnåddes trots att Commodore gjorde ganska lite reklam för Commodore 64. Den reklam som gjordes var dessutom ganska missriktad. Commodore försökte sälja Commodore 64 som en dator att användas främst för ordbehandling och andra nyttoändamål trots att Commodore 64 hade grafik och ljud som gjorde den utmärkt för att spela spel vilket också var det som de allra flesta köpare köpte Commodore 64 för. Det gjorde dock inte något att Commodores reklam var misslyckad. Reklam behövdes nog vid lanseringen men därefter sålde sig Commodore 64 själv utan att reklam egentligen behövdes. Om en pojke hade en Commodore 64 (för det var nästan uteslutande pojkar som var intresserade av Commodore 64) och han visade spel på C64:an för sina kompisar så ville genast alla hans kompisar också ha en Commodore 64 och började tjata på sina föräldrar om att få en.

På 1980-talet var det vanligt att Commodore 64-ägare hade ca 200-1000 spel för Commodore 64. Nästan alla spel som folk hade var s.k. "crackade" spel. Det var mycket ovanligt att någon köpte ett originalspel för Commodore 64. Istället kopierade folk crackade spel från kompisar. De crackade spelen framställdes av s.k. cracker-grupper. Medlemmarna i dessa grupper hade extremt goda kunskaper i programmering på Commodore 64. När ett nytt originalspel kom ut tävlade grupperna om att bli först med att "cracka" spelet och att göra den crackade versionen så mycket bättre än originalet som möjligt (genom att optimera koden och lägga till valbara fuskmöjligheter som t.ex. oändligt med liv, energi, tid eller vapen eller val av bana att starta på). Crackning innebar att kopieringsskyddet som tillverkaren hade lagt in togs bort (en komplicerad process som krävde mycket kunskap). Cracker-grupperna lade också till ett s.k. "intro" i början med häftig grafik och häftigt ljud som gjorde reklam för cracker-gruppen och hälsade till andra cracker-grupper. Även om spelen som cracker-grupperna har framställt brukar kallas piratkopior så är de som just har framgått inte några rena kopior av originalspelen eftersom cracker-grupperna har modifierat koden.

När de crackade spelen lagrades på kassettband så lagrades de i s.k. turbo-format för att de skulle ta mindre plats och gå snabbare att ladda. För att ladda spelen så var man därför först tvungen att ladda och köra ett s.k. turbo-program innan man laddade spelet med ett speciellt turbo-kommando. Tonhuvudet i en bandstation blev dock lätt feljusterat och program lagrade i turbo-format är speciellt känsliga för feljusterade tonhuvuden. Läs här om hur man justerar tonhuvudet på bandstationer! Diskettstationer fanns också men de var inte så vanliga eftersom de kostade lika mycket som själva Commodore 64:an. Det berodde på att diskettstationerna var egna datorer med processor, RAM- och ROM-minne etc. i motsats till diskettstationer för PC som är "dumma" enheter utan någon egen processor.

Cracker-grupperna ägnade sig också åt att göra s.k. "demo-program" ("demos" på engelska). Syftet med dessa demo-program var att utnyttja C64:ans grafik- och ljud-möjligheter till bristningsgränsen för att imponera så mycket som möjligt på de som såg och hörde demo-programmen. Demo-programmerarna var oerhört skickliga och tog till trick som lurade såväl grafikchipet som det mänskliga ögat så att det gick att åstadkomma större skärm, högre upplösning och fler färger än vad grafikchipet egentligen klarade av. Det anordnades s.k. demo-partyn där olika grupper tävlade med varandra om vem som kunde göra det bästa demo-programmet och där det dracks massor av Coca Cola för att hålla sig vakna på nätterna. Än idag så finns det grupper som gör demo-program för Commodore 64 och som tävlar mot varandra om vem som kan göra det bästa demo-programmet. Cracker- och demo-grupper kallas ofta med ett gemensamt namn för "scenen" ("the scene" på engelska).

Det finns idag mängder av program och spel (över 20000 spel!) för Commodore 64 att ladda ner från Internet (de allra flesta är crackade versioner). Här kan du ladda ner program och spel (ca 200 spel) som jag själv har överfört från Commodore 64 till PC och hitta länkar till var man kan ladda ner fler spel. Spelen kan man antingen spela i en av de mycket bra Commodore 64-emulatorer som nu finns eller så kan man överföra dem till en riktig Commodore 64 och spela dem där. Här kan du läsa om några av de metoder som finns för att överföra filer mellan Commodore 64 och andra datorer. Med tanke på hur oerhört omfattande piratkopieringen var så är det ganska fantastiskt att det ändå var lönsamt att göra spel för Commodore 64 och att det gjordes så många spel. Det visar verkligen hur enormt många Commodore 64:or som såldes och hur dominerande Commodore 64 var på hemdatormarknaden i många länder. Commodore 64:ans värsta konkurrent var Sinclair ZX Spectrum. Sinclair ZX Spectrum var dock inte så populär i Sverige. De ursprungliga modellerna var något billigare och enklare än Commodore 64. I de länder där Sinclair ZX Spectrum var framgångsrik gick folk över till Commodore 64 senare än i Sverige eller hoppade helt över Commodore 64 och köpte en 16-bitars-dator istället. I de länderna blev därför inte Commodore 64 så framgångsrik. Det gällde t.ex. Storbritannien och Spanien.

På Commodore 64 liksom på de flesta hemdatorer från början av 1980-talet kom man meddetsamma när man satte på datorn till en blinkande prompt i en BASIC-kommando-tolk. Kommando-tolken låg i ROM-minne så man behövde inte vänta på att ett operativsystem skulle laddas som man måste på dagens datorer. För att göra något överhuvudtaget så var man tvungen att lära sig åtminstone lite BASIC. Många var dock bara intresserade av att spela spel och lärde sig därför i stort sett bara kommandot för att ladda ett program (och knappt det ens en gång eftersom det fanns en tangentkombination för att automatiskt ladda och starta ett program från kassett). En del gick också vidare och lärde sig lite assembler-programmering (nästan alla spel skrevs i assembler). I manualen fanns beskrivningar av hur man programmerade grafik och ljud genom att skriva till register i olika chip och det fanns en referensdel för BASIC-kommandon. Det stod att man antingen kunde köpa färdiga program eller skriva sina egna. Med andra ord var hemdatorerna från början av 1980-talet långt ifrån dagens användarvänliga datorer med grafiska gränssnitt. Hemdatorerna från det tidiga 1980-talet var hobby-datorer i en mening som tyvärr knappast finns idag. En fördel med dessa datorer var att de uppmuntrade till att lära sig om programmering och om hur datorer fungerar. Jag har stor nytta av det jag har lärt mig på min Commodore 64 på det jobb jag har idag på Ericsson där jag sysslar med programmering av inbyggda system. Den del av C64-manualen som handlar om "crunchning" av BASIC-program, d.v.s. hur man skriver ett BASIC-program så att det tar upp så lite minne som möjligt (genom att ta bort kommentarer och mellanslag, genom att ha variabelnamn som bara består av en bokstav etc.) är dock raka motsatsen till vad man lär sig i programmeringskurser idag eftersom det gör programmet helt oläsligt. På Commodore 64 var dock detta nödvändigt på grund av det lilla minnesutrymmet. Det fanns till och med programmeringstävlingar i datortidningar som gick ut på att skriva det kortaste BASIC-programmet som utförde en viss uppgift.

Man kan ju fråga sig om Commodore inte gjorde någon direkt efterföljare till Commodore 64 med tanke på hur oerhört framgångsrik denna dator var. Svaret på denna fråga är att Commodore utvecklade både Commodore 128 (1985) och Commodore 65 (1990-1991). Commodore 128 sålde bra men blev aldrig någon ersättare till Commodore 64. Commodore 64 fortsatte att sälja bättre än Commodore 128. Commodore 65 som var den sista dator som Commodore utvecklade helt på egen hand nådde inte längre än till prototypstadiet. Commodores storsäljare efter Commodore 64 blev Amiga. Att Amiga blev en Commodore-dator var ett resultat av att Commodore (i konkurrens med Atari) köpte upp företaget Amiga. Många Commodore 64-ägare drömde om att köpa en Amiga i slutet av 1980-talet då priset på Amiga började bli så lågt att mer än ett fåtal hade råd till en. Amiga beskrivs inte vidare här eftersom denna webbplats fokuserar på Commodores 8-bitars-datorer (framför allt Commodore 64) och 16-bitars-datorn Amiga var tekniskt sett väldigt olik 8-bitars-datorerna. Amiga var en betydligt modernare dator men den tappade i och med det liksom moderna datorer lite av hobby-dator-konceptet. Man kom inte längre till en BASIC-tolk i ROM-minne direkt när man satte på datorn och det gick inte längre att skriva direkt till register i olika chip utan allting skulle gå via operativsystemet.

Commodore 64:ans tid är ännu inte förbi. Det finns många hängivna entusiaster runt om i världen. Som exempel på vad dessa entusiaster har åstadkommit kan nämnas webbläsare, Ethernet-cartridge och hårdvara som emulerar en diskettstation (med diskettavbildningsfiler på minneskort) för C64. Det har också släppts en joystick med en inbyggd ny C64:a med 30 st C64-spel. Denna joystick kan man koppla direkt till en TV. Den kallas C64 Direct-to-TV (C64DTV). Hårdvaran i C64DTV har till stor del utvecklats av en amerikansk kvinna som heter Jeri Ellsworth. Jeri Ellsworth har även utvecklat en konfigurerbar hobbydator som kan fås att fungera som flera olika 8-bitars-datorer från 1980-talet och även som nya 8-bitars-datorer som aldrig har funnits i verkligheten. Vilken dator den ska fungera som bestäms av vilken FPGA-kod som laddas ner. Denna dator kallas C-ONE. Det ursprungliga Commodore gick i konkurs 1994. Varumärket har därefter ägts av olika företag och det har släppts en del produkter med namnet Commodore.

Länkar

Interna länkar

Diskussionsforum

Marknadsplatser (köp och sälj)

Datormagazin

Datormagazin var den ledande Commodore-tidningen i Sverige och gavs ut mellan åren 1986 och 1995. Datormagazin skrev i början mycket om Commodore 64 men på 1990-talet skrev tidningen nästan enbart om Commodore Amiga (och på slutet också om PC). (Det finns idag återigen en svensk datortidning med namnet Datormagazin men det är en helt annan tidning.)

Dokumentation

Övrigt

Banners

Spel och sånt Super Motaro Game Mediapalatset Quartex Lyret
RGEW 2015 vintagegames.se Level