Från commodore64.se - Datorernas folkvagn
Version från den 22 februari 2010 kl. 15.57 av Bnicke (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Det fantastiska SID-chipet

Image:sidchip.gif

Ljud-chipet i Commodore 64 och Commodore 128 kallas SID (Sound Interface Device). När Commodore 64 började säljas 1982 var SID-chipet en sensation. Ljud av denna klass hade inte funnits tidigare i hemdatorer. Tidningen BYTE har utnämnt SID-chipet till ett av datorhistoriens 20 viktigaste chip.

I äldre C64:or har SID-chipet modellbeteckningen 6581 medan det chip som finns i nyare C64:or har modellbeteckningen 8580. Dessa båda chip är ur programmeringssynpunkt helt kompatibla men ljudet de producerar skiljer sig något åt. Det finns också olika revisioner av 6581 som ger något olika ljud. Faktum är att det även finns en liten skillnad i ljudet mellan olika chip med samma modellbeteckning och revision p.g.a de varianser man får vid produktionen av de ingående komponenterna. SID-chipet består av en analog och en digital del. Tyvärr tillverkas inte SID-chipet längre och de ursprungliga ritningarna är sedan länge försvunna.

Det är många som har saknat det speciella ljud som SID-chipet producerade, speciellt musiken från vissa Commodore 64-spel, musik som skapades av legendariska C64-kompositörer som Rob Hubbard, Martin Galway och Ben Dalglish. Därför emuleras ljudet från SID-chipet både av Commodore 64-emulatorer och av SID-spelar-program. SID-spelar-program spelar upp ljudet från SID-filer (dessa filer har filändelsen .sid). SID-filer innehåller förutom musikdata även maskinkod för 6510-processorn (som finns i Commodore 64) för att spela upp musiken. Det innebär att ett SID-spelar-program behöver emulera delar av en Commodore 64. Det rör sig om SID-chipet och 6510-processorn (och också vissa kringkretsar eftersom Commodore 64-musik oftast är baserad på timeravbrott). SID-chipet är det svåraste chipet att emulera i en Commodore 64. Ju mer likt en riktig Commodore 64 det låter desto större processorkraft behövs för emuleringen. (En metod att emulera som ger ett väldigt autentiskt ljud kallas reSID.)

Den största samlingen av SID-filer på Internet är HVSC (High Voltage SID Collection). Dessa filer finns också i MP3-format inspelade från riktiga SID-chip (både 6581 och 8580) på Stone Oakvalley's Authentic SID Collection.

Det finns ett PC-kort kallat HardSID i vilket man kan sätta riktiga SID-chip från gamla C64:or. Detta kort stödjs av vissa Commodore 64-emulatorer och SID-spelar-program. C64-musik i MP3-format inspelad från HardSID finns på The SID 6581/8580 Recordings Archive.

Musiken i SID-filer är ofta tagen direkt från spel på Commodore 64. Det nyproduceras även en del SID-musik men vanligare är nog ommixar av gammal SID-musik. Vill man själv komponera Commodore 64-musik på PC så finns programmet GoatTracker. Vill man hellre komponera musik på en riktig Commodore 64 eller i en Commodore 64-emulator så finns det många C64-program att välja på. Dessa program har samlats i High Voltage Music Engine Collection.

Det finns en del webbsidor som spelar SID-musik i bakgrunden efter att sidorna har laddats in i webbläsaren. För att kunna lyssna på denna musik behöver man en plug-in till sin webbläsare för att spela upp SID-musik. Denna plug-in är av typen Netscape-plug-in och fungerar bl.a. med webbläsarna Netscape, Mozilla Firefox och Opera. När det gäller Internet Explorer fungerar den dock tyvärr inte med version 5.5 SP2 eller senare eftersom Microsoft har tagit bort stödet för Netscape-plug-ins. Ett alternativ för att få SID-musik på webbsidor är Java-applikationen JSIDPlay. En fördel med att använda JSIDPlay för SID-musik på webbsidor är att de som besöker webbsidorna kan lyssna på SID-musik utan någon plug-in. En nackdel är att det tar längre tid att ladda sidorna eftersom Java-applikationen också måste laddas.

En webbplats som innehåller ommixad C64-musik och även ett diskussionsforum är Remix 64. Det finns också Internet-radio-stationer som enbart spelar ommixad Commodore 64-musik. Två sådana stationer är SLAY Radio och Radio 6581. Dessutom kan nämnas att det finns ett danskt band kallat PRESS PLAY ON TAPE som uteslutande spelar C64-musik och en svensk grupp med namn Visa Röster sjunger C64-musik a capella.

Avslutningsvis kan nämnas att det inte bara var ljudet som ansågs vara fantastiskt i Commodore 64 när datorn började säljas 1982. Även grafiken som producerades av ett chip kallat VIC-II var väldigt bra. Efter hand lärde sig dessutom demo-programmerarna att man med hjälp av avancerad assembler-programmering med utnyttjande av s.k. rasteravbrott kunde lura såväl grafikchipet som det mänskliga ögat. På så sätt kunde man åstadkomma större skärm, högre upplösning och fler färger än vad VIC-II-chipet egentligen klarade av.


Länkar

Banners

Spel och sånt Super Motaro Game Mediapalatset Quartex Lyret
RGEW 2015 vintagegames.se Level